GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kidnappningen av Einár upp i hovrätten

Kidnappningen av Nils Grönberg, mer känd som rapparen Einár, tas i dag upp i Svea hovrätt i det stora målet om Vårbynätverket.
Rapparen själv sköts till döds med flera skott på en innergård i Hammarby sjöstad för en vecka sedan.
Brott • Publicerad 28 oktober 2021
Förhandlingen i Svea hovrätt inleddes den 27 september och väntas pågå in i december. Illustration från första förhandlingsdagen.
Förhandlingen i Svea hovrätt inleddes den 27 september och väntas pågå in i december. Illustration från första förhandlingsdagen.
Foto: Johan Hallnäs/TT

– Vi har alla tagit del av nyheten om Nils tragiska bortgång. Det här målet handlar om Nils, och innan jag går in på min sakframställning vill jag bara beklaga den här fruktansvärda händelsen, säger åklagare Ida Arnell när hon inleder sin framställning i hovrättsförhandlingen, som äger rum i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt.

Polisens jakt på 19-årige Nils Grönbergs mördare har ännu inte lett till några gripanden, en vecka efter mordet som dominerat i medierna.

Grönberg, mer känd under namnet Einár, var vid tiden för sin död ett av de största namnen inom svensk hiphop, men likt flera andra av landets kändaste rappare hade han även kopplingar till den gängkriminella miljön.

I april förra året kidnappades han och fördes till en lägenhet där han bland annat blev rånad och förnedrande bilder togs på honom. Kidnappningen ska ha orkestrerats av personer inom det så kallade Vårbynätverket i södra Stockholm. Syftet tros ha varit att pressa honom på pengar.

Rappare dömdes

I tingsrätten dömdes flera personer för inblandning i kidnappningen, bland annat den utpekade ledaren för Vårbynätverket, Chihab Lamouri, samt rapparen Haval Khalili. Rapparen Yasin Mahamoud dömdes för inblandning i ett tidigare planerat kidnappningsförsök som aldrig blev av.

Domarna överklagades och förhandlingen i det stora Vårbymålet som omfattar totalt 16 åtalspunkter inleddes i Svea hovrätt för drygt en månad sedan, men det är alltså först under torsdagen som kidnappningen tas upp.

Dök aldrig upp

Nils Grönberg, som bara var 17 år gammal vid tiden för kidnappningen, ville själv inte delta i utredningen om händelsen och dök inte upp i förhandlingen i tingsrätten. Även inför hovrättsförhandlingen hade det utan framgång gjorts försök att kalla honom till rätten.

Enligt hans målsägarbiträde Rodney Humphreys hade 19-åringen inte haft för avsikt att dyka upp denna gång heller.

Fakta: Processen mot Vårbynätverket

Rättegången mot det så kallade Vårbynätverket är ett av de största gängmål som Stockholm sett och handlar om grov och organiserad brottslighet kopplat till ett kriminellt nätverk i södra Stockholm.

Några av de brott som ryms inom åtalet är mordförsöket på en man som beskrivits som "dödsfiende" till Vårbynätverkets ledare, kidnappningen av en rapartist där två andra rappare varit inblandade, omfattande narkotikahandel och sprängningar. Bevisningen bygger till stora delar på kommunikation från krypteringstjänsten Encrochat.

Nätverket har beskrivits som mycket hierarkiskt och militärt inspirerat med en tydlig ledare i toppen – en 33-årig man som i tingsrätten dömdes till 17 år och tio månaders fängelse för inblandning i nästan samtliga åtalspunkter. Under honom har funnits en "platschef" i Vårby, samt "mellanchefer" eller "kaptener". Dessa kaptener har i sin tur styrt över personer som beskrivs som "kaptener i fält". Längst ned i hierarkin hittas mycket unga personer, som kan kallas soldater eller utförare. Man har också samarbetat med nätverk i andra områden.

Totalt dömdes 27 personer i tingsrätten, som sammantaget utdömde 147 års fängelse i målet.

Både åklagare och tilltalade har överklagat tingsrättens dom och i slutet av september inleddes hovrättsförhandlingen i målet. Den väntas pågå fram till början av december.

Källa: Södertörns tingsrätt, Svea hovrätt, m.fl.

TT
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.