GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Klartecken för vindkraftspark i Hakarp

Försvarsmakten kommer ge tummen upp för de åtta vindkraftverk som Eolus Vind vill bygga i Hakarp. Ett projekt för runt 250 miljoner som väntas vara i drift om runt ett år.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2011

Processen har varit lång. Initiativet kom från Anders Nilsson och Vingkraft AB redan 2007. Men boende i området motsatte sig planerna och drev frågan till högsta instans.

Men efter att regeringsrätten gav klartecken såg allt ut att gå i lås.

Då kom beskedet från Försvarsmakten om fyra-milsspärren och projektet lades på is.

Efterhand tog Eolus vind allt mer över projektet och efter förhandlingar mellan dem och Försvaret får projektet nu alltså grönt ljus.

– Vi räknar med att de åtta turbinerna ska vara klara för start om cirka ett år, säger Gustav Ekberg, vd Eolus vind.

Det var sent i tisdags som Försvarets utredare gav klartecken efter en längre tids dialog mellan parterna. Enligt Ekberg återstår endast val av turbintyp innan byggstart.

– Formellt sett finns det inte längre några hinder, säger han.

Vindparken är ett projekt där notan hamnar på uppemot 250 miljoner kronor och som ska kunna producera 40 gigawattimmar per år.

För Anders Nilsson, som fortfarande är med på ett hörn, är det ett överväldigande besked.

– Det är helt fantastiskt. När 40-kilometersspärren kom har det varit en stor oro. Men det här visar att det går att föra en dialog med Försvarsmakten och hitta lösningar till samexistens.

– Det här blir rent effektmässigt den största landbaserade vinkraftsparken i Blekinge, säger Nilsson.

Snurrornas placering är väl inom den fyramilsgräns som Försvaret tidigare satt upp. Faktiskt så nära som under milen. Men eftersom parken inte ligger i den riktning som JAS-planen flyger in ser Försvarsmakten alltså inga hinder.

I dagarna väntas det skriftliga beskedet för myndigheten.

För de 22 vindkraftverk som Eolus vill bygga i Tokaryd finns det i dag tillstånd för tre. Men Ekberg ser på framtiden med tillförsikt.

– Det kommer ta tid, men jag är hoppfull att även det går att lösa, säger han.

Pär Trulsson
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.