Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler hänsyn krav vid offentliga upphandlingar

Offentlig sektor köper varor och tjänster för omkring 800 miljarder kronor varje år. Regeringen föreslår nu att det ska vara obligatoriskt att ta klimat- och miljöhänsyn för myndigheter, regioner och kommuner när de handlar.
Ekonomi • Publicerad 28 oktober 2021
Civilminister Lena Micko (S) presenterade tillsammans med biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) förslaget om skärpta hållbarhetskrav vid offentlig upphandling. Arkivbild.
Civilminister Lena Micko (S) presenterade tillsammans med biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) förslaget om skärpta hållbarhetskrav vid offentlig upphandling. Arkivbild.Foto: Erik Simander / TT

– Vi står inför en massiv grön omställning av hela vårt samhälle. För att driva på utvecklingen är det viktigt att staten, kommuner och regioner går i täten, säger civilminister Lena Micko (S) under den presskonferens där förslaget presenterades.

Utöver klimatet, som alltid ska beaktas i upphandling, föreslår regeringen att hänsyn även ska tas till miljön, människors hälsa, omsorg om djuren samt sociala och arbetsrättsliga aspekter vid offentlig upphandling.

Annons

– När det är relevant ska de här samhällsintressena beaktas, säger biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) som också deltog på pressträffen.

Förslaget, som nu ska skickas ut på remiss, innebär att det som i dag endast är en rekommendation i lagen nu blir en skyldighet.

– Vi går från bör till ska, säger Lena Micko.

Förslaget innebär också att myndigheter, regioner och kommuner ska ta fram riktlinjer för att säkerställa att lagändringen verkligen genomförs i den egna verksamheten.

– Det håller inte längre att göra kortsiktiga upphandlingar som inte tar hänsyn till miljö och klimat, säger Åsa Lindhagen.

Sista dagen för att svara på remissen är den 31 januari 2022. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.

Fakta: Lagen om offentlig upphandling

När offentlig sektor köper varor, tjänster eller byggentreprenader sker det oftast genom en offentlig upphandling. Offentlig upphandling är en lagreglerad inköpsprocess som ska se till att offentliga inköp öppnas för konkurrens och att offentliga medel används så effektivt som möjligt.

Den offentliga upphandlingen regleras bland annat av lagen om offentlig upphandling (LOU). Reglerna för offentlig upphandling bygger på EU-direktiv och är en viktig del i arbetet med att främja fri rörlighet för varor och tjänster inom EU.

Upphandlande myndigheter får inte vara lojala mot det egna landets leverantörer eller mot tidigare leverantörer. Valet av leverantör ska ske på en affärsmässig grund. Valet ska utgå från vilken leverantör som erbjuder den bästa varan eller tjänsten till de bästa villkoren. Alla leverantörer ska ha möjlighet att tävla om kontraktet på samma villkor i en upphandling.

Källa: Konkurrensverket

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons