Nyheter

Ko Lanta - en svensk ö i Thailand

Nyheter Artikeln publicerades

STOCKHOLM
På Ko Lanta bor svenskarna som har flyttat till paradiset. Ön, som tidigare hade endast en handfull rum och vars enda väg var i uselt skick, har nu svenska skolor, dagis och dykcenter.

Emma, Ida, Emil. Barnen har skrivit sina namn i sanden och fotograferats på stranden där de står i bara shorts och linne. Fotografierna sitter uppsatta i korridoren på Lanta Sanuk School (Sanuk betyder ungefär skojigt) på Ko Lanta. Bredvid fotografierna hänger teckningar på buddhistmunkar och berättelser från besök i moskéer och tempel. Kalle Anka och Min häst ligger på ett bord och sidorna fladdrar i den ljumma vinden. Palmerna vrider sig utanför, havet brusar en bit bort.
Ko Lanta har gått från att vara en relativt lugn och egensinnig ö till en ö där den svenska flaggan vajar sida vid sida med den thailändska. Det egensinniga har inte låtit sig försvinna.

Två svenska skolor och dagis finns här, samt ett svenskt dykcenter i den lilla staden Saladan som nästan fungerar som en liten ambassad. Ägarna Ulf och Maj-Britt kan det mesta om ön, bjussar på kontakter och hjälper folk att hitta rätt. De har synts i tv och tidningar i sammanhang som att flytta utomlands, förverkliga sin dröm, bo i paradiset.
Som Tapio. Han har lämnat vinterkylan i Sverige för Ko Lantas ljumma kvällar sex månader varje år sedan 1990.
- Första tre månaderna läser jag bra böcker, sedan läser jag dåliga i tre månader, säger han mellan tuggorna på en hamburgare på Klong Dao Beach.
De ställen som fanns att bo på då han började resa hit gick att räkna på ena handens fingrar. Nu är de hundratals och det bankas och brummar intill där nya stora resorter snart ska stå klara.
Vägarna då var urusla, eller ska vi säga vägen. Det fanns bara en.

- Du skriver väl inte om den här stranden? säger en kvinna och tittar oroligt på mitt anteckningsblock.
Jag känner igen henne som en av flygvärdinnorna på flyget hit.
Inte så många har hittat till Relax Bay, den lilla undanskymda viken i kanten av Phra Ae, med bara en bungalowanläggning och en restaurang. På stranden finns en himmelssäng, en gammal långsvansbåt omgjord till litet soldäck, en bar med loungemusik och slappare turister än någon annanstans.
Ko Lantas stränder ligger på öns västra sida, längst i norr, bara någon kilometer från staden Saladan.
Den kanske mest kända är Klong Dao. En tre kilometer lång båge med hårt packad sand, åtminstone vid lågvatten. Som gjord för barnfamiljer som med lätthet drar sina vagnar på stranden. Det är mycket långgrunt.
Nästa strand söderut går under namnet Long Beach, men heter egentligen Phra Ae. Vissa kallar den en partystrand, även om party kanske inte är den främsta anledningen till att åka till Ko Lanta. Phra Ae har mer pulvrig sand, vit och enligt många den vackraste. Stranden är inte alls lika långgrund.
Hack i häl kommer Khlong Khong och Klong Nin, vid byn med samma namn, inramad av kokospalmer och orkidéprydda verandor. Stranden blir finare ju längre söderut man tar sig.
Stränderna på Ko Lanta skiljer sig från många andra orter dit turister tar sig. De är inte finputsade och tillrättalagda, utan de utstrålar mer en egen karaktär. Det känns som på riktigt. Ett naturens bus.

Ao Khlong Jak och Ao Mai Pai tar vid där ön tar slut. Små orter, med bara några få ställen att bo på. Ett vattenfall och elefanter som bara jobbar under högsäsong.
Sedan några år tillbaka är vägen asfalterad och de oåtkomliga vikarna längre söderut har fått kontakt med Saladan, där alla resenärer anländer till ön.
En kvinna med snusnäsduk bunden över huvudet och chokladfläckar i mungiporna ropar på sina hundar och snackar på bred östgötska.
- Jag hyr bungalow i ett år, jag är free as a bird, fast jag vet inte hur jag ska göra med mitt visum. Jag fick bara en månad, men hundarna livstid.
Svenska hörs mer än i Alcudia på Mallorca, men smaken är thailändsk av sött och surt. Intrycket är fortfarande thailändskt och ön saknar helt de stora höga hotellkomplexen som finns på exempelvis Phuket.
Ett ungt par vinglar iväg på en motorcykel och ropar till sin vän vid sidan om att "nu är det klart. Vi har fått tillstånd att öppna Poseidon Bungalows, nu saknas bara logga!"
Kvinnan med snusnäsduken nickar.
- Du ser, det är här man ska vara. Långt från mörker och kyla, men lika tryggt som hemma i Norrköping.

>>>> Fakta/Ko Lanta
? Resa hit: Du kan flyga direkt till Krabi på thailänska fastlandet. Här landar inrikesflyg från Bangkok och från och med i år charterflyg direkt från Sverige. Från Krabi tar man antingen en minibuss (cirka 30 kronor, 1,5 timme, inklusive kort färjeresa), eller båt (cirka 40 kr, 2 timmar). Från Phi Phi Island tar man sig med båt (cirka 50 kronor, 1,5 timme).
? Resa runt: Med mopedtaxi eller egen motorcykel/moped. Någon arrangerad trafiklinje finns inte.
? Dykning på Ko Lanta: De låga dykbåtarna lämnar Ko Lanta tidigt på morgonen. Många tar sitt certifikat här, men även erfarna väljer att dyka utanför Ko Lanta. Bara några timmars båtresa bort ligger Hin Daeng och Hin Muang som har rykte om sig att vara några av Sydostasiens mest spännande dykplatser, med upp till 30 meters siktdjup. Runt grannöarna Ko Muk och Ko Rok Nok gömmer sig vackra korallrev. Dit går organiserade turer dagligen.
? Intressanta internetsidor:
– www.lantadiver.com - skandinaviskt dykcenter med full koll på ön.
– www.svenskaskolanthailand.se - som det låter.
– www.timeforlime.net - matlagningskurs.