Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kolla din lön – nu återinförs inkomsttaket

Är du student och funderar på att ta några extra jobbpass för att möta de stigande priserna?
Se då upp för att tjäna för mycket – annars kan det bli dyrt. Den 1 juli återinförs inkomsttaket för alla med studiemedel.
Ekonomi • Publicerad 1 juli 2022
Ett återkrav kan komma på posten om du som tar studiemedel har tjänat för mycket. Arkivbild.
Ett återkrav kan komma på posten om du som tar studiemedel har tjänat för mycket. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Fribeloppet, eller inkomstprövningen för studenter som tar studiemedel från CSN, slopades av regeringen våren 2020. Det huvudsakliga syftet var för att fler som studerade skulle kunna anställas inom vården för att avlasta under pandemin.

Innan fribeloppet slopades kunde studenter ha inkomster till ett visst belopp och samtidigt få sitt studiemedel, alltså både lån och bidrag. Beloppet varierar beroende på om man tar studiemedel för heltid eller deltidsstudier, samt antalet veckor man tar studiemedel för.

Annons

Det slopade fribeloppet gällde däremot inte enbart för de som arbetade inom vården utan för alla högskole- och universitetsstudenter.

– Under tiden som fribeloppet slopades såg vi att den genomsnittliga inkomsten bland de studerande med studiemedel ökade med 19 procent, en större ökning än vad vi brukar se och det är med anledning av att fribeloppen slopades, säger Peter Engberg, som är analytiker på CSN.

Fler översteg inkomsttaket

Under höstterminen samma år steg andelen som översteg fribeloppet från sju till fjorton procent. Av dessa skulle fyra procentenheter inte ha haft rätt till något studiemedel alls, alltså inte heller bidrag, om fribeloppet hade funnits kvar då.

Främst ökade andelen äldre med höga inkomster som började studera men som samtidigt hade ett arbete som huvudsyssla och huvudsakliga inkomst, enligt CSN.

Att fribeloppet nu återinförs innebär studenter inte kommer att kunna tjäna lika mycket som tidigare. Enskilda individer kan behöva se över sin inkomst för att kunna fortsätta att ta studiemedel.

Men att den genomsnittliga inkomsten ökade så pass mycket berodde till stor del på att andelen äldre med höga inkomster sedan tidigare då började studera.

– När det kommer till de yngre studerande har vi inte sett någon effekt när det kommer till vad de tjänade innan och under slopandet av fribeloppet. Utan de tjänar någorlunda lika mycket nu som när fribeloppet fanns, säger Peter Engberg.

Så mycket får du tjäna

En universitets- eller högskolestuderande som läser på heltid och tar fullt studiemedel under en vanlig hösttermin på 17 veckor kunde innan fribeloppet togs bort tjäna 107 602 kronor som mest. Per månad, juli till december, blir det då 17 933 kronor.

På vårterminen, som är lite längre, kan en heltidsstudent tjäna som högst 13 253 kronor per månad.

Om man började studera under pandemin har man kanske aldrig stött på fribeloppet. I en undersökning som CSN gjorde i vintras svarade en fjärdedel av studenterna att de inte alls vet vad fribeloppet är.

Annons

Om du som student misstänker att du har tjänat för mycket så kan du bli återbetalningsskyldig och det gäller därför att ha koll på sina lönespecifikationer.

– Har man tjänat för mycket ska man ta kontakt med CSN och meddela oss. Därefter försöker vi hjälpa till så gott vi kan, säger Peter Engberg.

Fakta: Så funkar fribeloppet

När du ansöker om studiemedel får du fylla i hur stor inkomst du beräknar att ha eller tror att du kommer att ha under det eller de kalenderhalvår som du ansöker för. Med kalenderhalvår menas 1 januari–30 juni och 1 juli–31 december. Om den beräknade inkomsten förändras i efterhand kan du meddela CSN om detta.

Hur stort fribeloppet är beror på antalet veckor som du studerar med studiemedel och om du studerar på heltid eller deltid. Ditt eget fribelopp går att se i beslutet om studiemedel som du får från CSN.

CSN kontrollerar i efterhand att inkomstuppgifterna som du har lämnat stämmer med Skatteverkets beslut om slutlig skatt. Kontrollen görs två år i efterhand.

Som inkomst räknas bland annat lön, a-kassa, föräldrapenning, försäljning av bostad och aktieförsäljning.

Om det visar sig att du haft en inkomst över fribeloppet som är högre än vad du meddelat till CSN, kan du få ett återkrav. Det innebär att du måste betala tillbaka de pengar du inte haft rätt till.

Källa: CSN

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons