Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kritik mot Sparbanken i kvällens Veckans brott

I kvällens avsnitt av Veckans brott tas fallet med den bedrägerimisstänkte affärsmannen upp. Advokat Torgny Palm riktar skarp kritik mot Sparbanken i Karlshamn som han menar borde ha upptäckt bedrägerierna och stoppat dem.
Karlshamn • Publicerad 19 december 2019
Advokat Torgny Palm är målsägarbiträde i den stora bedrägerirättegången.
Advokat Torgny Palm är målsägarbiträde i den stora bedrägerirättegången.Foto: Mattias Mattisson

SVT Blekinge rapporterar i dag om att advokat Torgny Palm är kritisk till Sparbanken i Karlshamn som hade den bedrägerimisstänkte affärsmannen som kund. Det var med hjälp av konton i banken som han kunde genomföra sina bedrägerier.

– Karlshamns Sparbank har ju sett att det har kommit in väldigt mycket pengar. Och med de regler som finns om penningtvätt innebär det att banken är skyldig att känna till vilken kund de har och vilken verksamhet kunden har, säger målsägarbiträdet Torgny Palm till SVT.

Roger Johansson, vd Sparbanken i Karlshamn.
Roger Johansson, vd Sparbanken i Karlshamn.Foto: Gunnel Persson
Annons

Han menar att banken borde ha reagerat på det stora flödet av pengar och satt stopp. Men bankens vd Roger Johansson vill inte kommentera saken.

– När det gäller frågor om en person som är kund i Sparbanken är svaret detsamma: Jag kan inte, jag får inte, och jag kommer inte att svara på det, säger han till SVT.

Tre bankanställda är åtalade misstänkta för osant intygande efter att ha skrivit rekommendationsbrev åt affärsmannen. De intygade att mannen var en företagsam entreprenör som ägde flera företag och var en kapitalstark placeringskund. I själva verket hade hans företag försatts i konkurs och pengarna misstänks ha kommit från bedrägerier. Intygen från banken hjälpte honom att fortsätta lura människor på pengar.

Johanna SpogardhSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons