GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Räntefrossa sänkte börsen

En ny orosvåg för räntehöjningar, för att dämpa inflationstrycket, sveper över världens börser.
Stockholmsbörsens OMXS-index fick sin släng av sleven och stängde på minus 2,3 procent. Sett över hela veckan tappade indexet 6,4 procent.
Börs • Publicerad 14 januari 2022
Stockholmsbörsen sjönk i linje med ledande Europabörser. Arkivbild.
Stockholmsbörsen sjönk i linje med ledande Europabörser. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är främst teknik- och så kallade tillväxtaktier som pressas nedåt på världens börser, sedan en rad ledamöter i USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) signalerat att de är redo att trycka ned inflationen med åtstramningar.

Nedgången var bred, med 24 av 30 aktier i OMXS30-index på minus. Investmentbolagen hade det tufft. Stenbecksfärens maktbolag Kinneviks aktie föll 4,5 procent och Wallenbergarnas Investor tappade 3,7 procent.

Lundin Mining beräknar att kopparproduktionen 2021 hamnar på 262 884 ton, vilket är en ökning med 14 procent mot året före och över medelvärdet i gruvkoncernens tidigare angivna prognosspann. Men aktien backade 3,0 procent.

Alfa Laval sjönk också – ned med 1,6 procent. Kursnedgången kom sedan industrikoncernen meddelat att man har sålt hela sitt innehav i finländska Neles, vilket gav en realisationsvinst före skatt på 24 miljoner euro.

Bland de fåtaliga bolagen på den positiva sidan stack nätkasinobolaget Evolution ut, upp 4,8 procent.

De ledande Europabörserna var i linje med börshumöret i resten av världen. FTSE100-index i London sjönk 0,3 procent och CAC40-index i Paris backade 0,8 procent. DAX-index i Frankfurt hade vid 17.30-tiden gått ned 1,0 procent.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.