Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Läcka ger maskerade poliser ansikte i Belarus

Belarus • Publicerad 20 september 2020
En av de helmaskerade poliser som grep deltagare i lördagens demonstration i Minsk, Belarus.
En av de helmaskerade poliser som grep deltagare i lördagens demonstration i Minsk, Belarus.Foto: TUT.by via AP/TT

Personlig data om över 1 000 belarusiska poliser har läckts på meddelandetjänsten Telegram efter en cyberattack utförd av anonyma gärningsmän.

Läckan sägs vara en reaktion på polisens agerande under den senaste tidens demonstrationer mot den auktoritära ledaren Aleksandr Lukasjenko.

Annons

"Så länge gripandena fortsätter så kommer vi fortsätta publicera data på en storskalig nivå. Ingen förblir anonym, balaklava till trots", lyder ett uttalande publicerat på den oppositionella nyhetskanalen Nextra Live.

Uttalandet syftar på kravallpolisernas tendens att ofta använda ansiktstäckande rånarluvor för att dölja sin identitet under protesterna.

Under lördagen frihetsberövades närmare 400 människor, mestadels kvinnor, efter att tusentals samlats för att demonstrera mot Lukasjenko och ytterligare demonstrationer är planerade under söndagen.

Protesterna i landet har pågått sedan presidentvalet den 9 augusti, då den mångårige ledaren Aleksandr Lukasjenko utropade sig som segrare. Tusentals personer har sedan dess gripits.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons