GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Läkare får ett års fängelse för falska tester

Läkaren sålde fejkade coronatester. Nu döms han till ett års fängelse.
Brott • Publicerad 28 juli 2021
Läkaren gjorde PCR-tester men analyserade aldrig proven. Nu döms han till fängelse. Personen på bilden har inget med det aktuella fallet att göra. Arkivbild
Läkaren gjorde PCR-tester men analyserade aldrig proven. Nu döms han till fängelse. Personen på bilden har inget med det aktuella fallet att göra. Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT

Det var GP som avslöjade att svenskar som coronatestat sig för att kunna resa utomlands omedvetet använt sig av falska dokument. De hade gjort PCR-tester på en privatklinik i Göteborg för att få läkarintyg. Men några laboratorieanalyser av deras prover gjordes aldrig.

I juni åtalades den ansvarige läkaren för sju fall av bedrägeri, sju fall av grovt osant intygande samt två fall av urkundsförfalskning. Enligt åtalet ska läkaren ha lurat till sig sammanlagt 24 630 kronor från målsägandena.

Kliniken påstod under rättsförhandlingen att deras prover var analyserade av Sveriges största privata laboratorium Unilabs. Men det stämmer inte, enligt laboratoriet.

Läkaren döms av tingsrätten till ett års fängelse för bedrägeri, urkundsförfalskning samt osant intygande. Rätten ser allvarligt på bedrägeribrotten och att mannen ”I sin egenskap av läkare har utnyttjat den pågående pandemin för egen vinning” och att straffvärdet därför bedöms vara högre.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.