Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lars, 69, tacklade knivmannen: Jag är stolt

Pensionären Lars Reuterberg såg den knivbeväpnade mannen i Visby och tacklade honom.
Politik • Publicerad 6 juli 2022
Lars Reuterberg ingrep när en gärningsman attackerade en person, troligen med kniv, vid Donners plats i Visby under Almedalsveckan.
Lars Reuterberg ingrep när en gärningsman attackerade en person, troligen med kniv, vid Donners plats i Visby under Almedalsveckan.Foto: Marko Saavala/TT
Lars Reuterberg ingrep trots att han är skadad i knät.
Lars Reuterberg ingrep trots att han är skadad i knät.Foto: Marko Saavala/TT

Lars Reuterberg, 69, befann sig vid Donners plats när han hörde någon skrika "Stoppa honom!".

Då visste han inte att en kvinna hade blivit knivskuren bara några meter därifrån. Hon vårdades med allvarliga skador men lite senare på kvällen meddelade polisen att kvinnan hade avlidit.

Annons

Händelsen rubriceras nu som ett misstänkt mord. En 33-årig man är gripen.

– Jag vänder jag mig om och ser en kille hoppa från restaurangen på hörnet, över staketet. Jag trodde han ryckte en väska av någon, det var min spontana reaktion. Honom skulle jag väl kunna fälla, berättar Lars Reuterberg att han tänkte.

"Riktig tackling"

Han såg då inte kniven som gärningsmannen bar på.

– Han såg inte stor ut, det var ingen bodybuilder. Jag försökte se lite ointresserad ut, men när han vara nära mig fick han en riktig tackling.

Mannen flög in i en dörr, tappade den blodiga kniven och blev utslagen. Polisen har inte bekräftat att det rör sig om en kniv utan benämner vapnet som ett vasst föremål. Men Reuterberg är säker på vad han såg.

– Han blir liggande där, då först såg jag att han hade kniv. Det såg jag inte innan. För då hade jag kanske tänkt annorlunda, lagt krokben eller så. Knivar är ju otäcka.

Inte rädd

Polisen kom efter någon minut och kunde gripa mannen. På pressträffen hyllade polisen allmänhetens rådiga insats under skeendet.

– Jag känner mig inte som en hjälte, säger Lars Reuterberg.

– Jag är förbannad nu. Här har vi världens mest unika politikervecka, för mig en folkfest och här möter man politiker och kändisar och alla hälsar på alla, det är journalister och allting. Så kommer en sådan här galning och förstör allting.

Lars Reuterberg är pensionär och gör lite ideellt arbete med arbetslösa människor. Han har aldrig tidigare ingripit på det sättet han gjorde.

– Jag är lite stolt. Jag blev aldrig rädd. Jag är rädd för hur det gick för kvinnan som blev skuren, säger han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons