Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lava fortsätter flöda från vulkan på La Palma

För fjärde dagen i rad fortsätter vulkanen Teneguía på kanarieön La Palma spy lava. Under natten till onsdagen blev utbrottet intensivare och öborna förbereder sig för när lavan når havet.
Spanien • Publicerad 22 september 2021
Tusentals personer har evakuerats på grund av den flödande lavan på kanarieön La Palma.
Tusentals personer har evakuerats på grund av den flödande lavan på kanarieön La Palma.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Foto: Johan Hallnäs/TT

Vulkanen, som ligger i naturområdet Cumbre Vieja, sköt under natten till onsdagen ur sig höga kaskader av lava. Enligt Kanarieöarnas institut för vulkanologi har utbrottet blivit intensivare det senaste dygnet.

Sedan utbrottet började på söndagseftermiddagen har 154 hektar, främst i kommunerna El Paso och Los Llanos de Aridane på La Palma, täckts av lava. Av öns 80 000 invånare har de 6 000 som bor i närheten av vulkanen tvingats lämna sina hem.

Annons

Lavan beräknades nå havet och där kylas ned under måndagskvällen, men prognosen har hela tiden skjutits upp. Nya sprickor har tillkommit i vulkanen, lavans framfart har däremot saktats ned.

När den i genomsnitt 1 000 grader heta lavan kyls ned snabbt finns det risk för att giftig gas bildas, varför området i närheten av kusten stängdes ned på tisdagskvällen. På onsdagsförmiddagen hade lavan ännu inte nått havet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons