Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ledaren som skrapar på diktaturens fernissa

Kraftfull sågning av propagandaspelen i Pyongyang. Turistanläggningar som jämförs med isoleringsavdelningar. Offentlig kritik av militären.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un skrapar allt oftare på fernissan i den diktatur vars självbild historiskt varit utopiskt perfekt.
Nordkorea • Publicerad 21 september 2020
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un talar under ett möte med centrala militärkommissionen i maj 2020.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un talar under ett möte med centrala militärkommissionen i maj 2020.Foto: KCNA via AP/TT
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un riktar stark kritik mot en turistanläggning vid ett besök i Kumgang den 23 oktober 2019.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un riktar stark kritik mot en turistanläggning vid ett besök i Kumgang den 23 oktober 2019.Foto: KCNA via AP/TT
Deltagare i de så kallade masspelen i Pyongyang 2019 skapar en bild av Nordkoreas ledare Kim Jong-Un med hjälp av färgade plakat.
Deltagare i de så kallade masspelen i Pyongyang 2019 skapar en bild av Nordkoreas ledare Kim Jong-Un med hjälp av färgade plakat.Foto: Dita Alangkara/AP/TT

– Det är ganska speciellt för en nordkoreansk ledare, när propagandan bara sänder ut att allt är helt fantastiskt, säger Ulv Hanssen, föreläsare vid Sokauniversitetet i Tokyo och associerad forskare vid Utrikespolitiska institutets Asienprogram, till TT.

I juni i fjol pausades de så kallade masspelen i Pyongyang. Det handlar om gigantiska propagandauppvisningar där gymnaster från hela landet deltar i syfte att förhärliga den hårdföra diktaturens socialistiska system. Beskedet kom bara dagar efter en udda artikel i statliga KCNA.

Annons

Kim Jong-Un hade precis bevittnat föreställningen i huvudstaden och uttryckte sin tacksamhet till utförarna, rapporterade nyhetsbyrån. Men så skedde någonting ovanligt i nordkoreanska mediesammanhang:

"Efter föreställningen kallade han till sig upphovsmännen och gav allvarlig kritik för deras bristfälliga skaparglöd och oansvariga inställning till arbetet", skrev KCNA.

"Drastiska uttalanden"

Några månader senare gjorde Kim ett offentligt utfall vid ett besök på en turistanläggning i Kumgang, där han jämförde anläggningen med en "isoleringsavdelning" och med "provisoriska tält i ett katastrofdrabbat område".

– Det är ganska nytt att han talar så drastiskt. Men det är inte nytt att han kritiserar inrikespolitiska förhållanden, säger Ulv Hanssen.

Han berättar att Kim i samband med ett besök av Sydkoreas president Moon Jae-In i Nordkorea flera gånger tog upp brister, bland annat inom landets infrastruktur.

Men ledarens kritik har även riktat sig direkt mot landets myndigheter, senast för hur ansvariga agerat i samband, med tyfonen Maysak, som orsakade stor förödelse i Nordkorea.

Politiska brister

I ett möte med centrala militärkommissionen i slutet av maj konstaterade Kim i ett mycket ovanligt erkännande att det finns både militära och politiska brister inom landets försvar, som "drastiskt måste förbättras".

– När det gäller militären står det klart att den inte befinner sig på samma nivå som exempelvis i Sydkorea, Kina och Japan. Det enda som är någonting i den nordkoreanska arsenalen är robotarna och kärnvapnen, allt annat är väldigt gammalt. Det kan vara det han syftar på, säger Hanssen.

TT: Men hur tror du att det mottas inom militären att han säger att det finns politiska brister?

– De politiska bristerna kan handla om lojalitet. Det kan uppfattas som ett systematiskt problem inom den nordkoreanska militärledningen, och det kan jag inte tänka mig tas emot positivt av militären.

Far och son

Annons

Ulv Hanssen jämför Kim Jong-Un med den tidigare diktatorn, fadern Kim Jong-Il.

– Militärväsendet då var placerat före det styrande Arbetarpartiet i status. Men sedan Kim Jong-Un kom till makten efter faderns död har det skett konstanta utrensningar inom militären. Han ser militären som ett potentiellt problem, säger Hanssen och tillägger:

– Det är större friktion mellan Kim-familjen och militären nu än under hans far.

Nyligen konstaterade Kim att landets ekonomiska femårsplan misslyckats. Men där anser Hanssen att ledaren kan luta sig mot externa orsaker till haveriet, såsom de omfattande internationella sanktionerna mot landet, coronapandemin och de tyfoner som nyligen drog in över Nordkorea.

– Jag tror att han är väldigt frustrerad för tillfället, över de externa faktorer han inte kan kontrollera. Han ser att han inte är allsmäktig.

"Mer folklig"

Att Kim ur ett nordkoreanskt perspektiv så öppet talar om brister inom den totalitära staten tror Hanssen kan ha att göra med att han försöker odla en mer folklig och jordnära bild av sig själv, till skillnad mot fadern som i princip aldrig uttalade sig offentligt.

– Han är villig att kritisera aspekter av sin egen politik, för till syvende och sist är det han som har ansvar för allt som sker i Nordkorea. Om han framstår som en person som kan framföra kritik, så framstår han också som mer folklig.

Fakta: Nordkorea

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer de båda länderna åt.

Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger utgör omfattande problem. Uppgifter pekar också på att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, likaså för grova brott.

Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet rymmer landet stora arbetsläger för dissidenter.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons