Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Levande dödförklarades – blir utan skadestånd

Samhälle • Publicerad 15 juni 2021
Socialstyrelsen hade inte gjort något fel när tre levande personer dödförklarades, enligt JK. Därför nekas de drabbade skadestånd. Arkivbild.
Socialstyrelsen hade inte gjort något fel när tre levande personer dödförklarades, enligt JK. Därför nekas de drabbade skadestånd. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Tre levande personer i Blekinge som utsattes för falska dödförklaringar nekas skadestånd, efter ett beslut av justitiekanslern (JK), rapporterar P4 Blekinge.

En person som utgav sig för att vara läkare hade skrivit ut dödsattester från Socialstyrelsens hemsida och fyllt i de tre personernas uppgifter. Resultatet blev att de stängdes av från bank-id, abonnemang och försäkringar. De kunde inte betala räkningar eller ta del av samhällstjänster.

Annons

– Mitt personnummer avregistrerades, så jag fanns liksom inte kvar längre. Jag hade inte tillgång till mina bankkonton, inte till mitt bank-id. Jag kunde inte registrera mig någonstans och mitt pensionssparande ströps, berättar en av de drabbade för radion.

Det tog tid att reda upp i röran efteråt och de utsatta hade därför begärt 100 000 kronor var i skadestånd. Men JK har kommit fram till att Socialstyrelsen inte har gjort något fel eller brutit mot några regler och avslår därför begäran om skadestånd.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons