Lovande resultat i svenskstödd hiv-studie
Den Sida-finansierade studien i Tanzania har forskat på vilken effekt antivirala läkemedel, enligt ett behandlingsprogram som kallas Option B+, har på att stoppa smittspridningen för gravida kvinnor i låglöneländer med många hivsmittade.
– Det är viktigt att se att det fungerar under de här förutsättningarna. Till exempel fungerar många vaccin sämre för de som har varit undernärda som barn. Det är många delar som samverkar i sådana här frågor, därför är det viktigt att man gör studier i de miljöer där det ska användas, säger Teresa Soop, programchef vid Sida.
Upp emot 90 procent
Studien, som har publicerats i den ansedda vetenskapliga tidskriften The Lancet, har visat lovande resultat.
I Tanzanias största stad Dar es-Salaam har man följt 10 161 gravida kvinnor med hiv som har behandlats enligt programmet.
Uppemot 90 procent av mödrarna har uppvisat låga eller omätbara virusnivåer i upp till fyra år efter starten av behandlingen, skriver Karolinska Institutet (KI) på sin hemsida.
"Vår studie bekräftar de långsiktiga hälsofördelarna med livslång ART (antivirala läkemedel) för kvinnor som påbörjar Option B+ under sin graviditet, och därmed också för deras barn", säger studiens försteförfattare Goodluck Lyatuu enligt KI:s hemsida.
"Större incitament"
Teresa Soop kallar det för ett stort framsteg och tror att det kan leda till att fler länder som Tanzania kommer att satsa på den här sortens behandling.
– Jag tror att man har större incitament att fortsätta behandlingen för gravida. Att man följer upp på ett helt annat sätt.