Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lyckad återplantering av flodpärlmusslor

Natur • Publicerad 28 juli 2021
Genom att infektera öringar med larver från flodpärlmusslor hoppas man få musselbeståndet att öka. Arkivbild.
Genom att infektera öringar med larver från flodpärlmusslor hoppas man få musselbeståndet att öka. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Sedan flera år tillbaka har den fridlysta och sällsynta flodpärlmusslan återplanterats i bäckar utanför Göteborg. Nu har projektet gett utdelning: I veckan hittades för första gången levande flodpärlmusslor i bäckarna rapporterar Vetenskapsradion i P1.

En förutsättning för musslans överlevnad är öring eller lax. Vid fortplantning sätter sig mussellarverna som parasiter på gälarna. I projektet fångas unga öringar in som sedan infekteras med mussellarver, genom att hålla gravida musselhonor tillsammans med fiskarna i vattenkar i bäcken.

Annons

Öringarna släpps sedan fria och efter tio månader släpper musslorna från fiskarnas gälar och lever vidare på botten.

Enligt Vetenskapsradion anser Håkan Söderberg, koordinator för nationella åtgärdsprogrammet för flodpärlmusslor, att detta är mycket goda nyheter och att det ger hopp om att metoden kan fungera på fler platser i landet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons