Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Taghreed Aljbawi: Maten och måltiden svetsar samman olika kulturer

Maten förenar oss människor. Det blir särskilt uppenbart för oss som har lämnat landet vi växte upp i för att flytta till en helt ny miljö.
Taghreed AljbawiSkicka e-post
Publicerad 2 november 2019
Taghreed Aljbawi
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Taghreed Aljbawi
Taghreed Aljbawi

När vi kom från Syrien till Sverige bodde vi på en flyktingförläggning i många månader. Vi var glada över att vara i säkerhet, men en vistelse på en sådan plats gör människor mycket uttråkade. Vi ville lära oss språket, men omständigheterna gjorde att vi inte fick chans till detta.

Svensken var upptagen med arbete fram till dagens slut medan vi stannade hemma. Därför var jag och min man glada över att få besöka en svensk man eller kvinna. För då kunde vi äntligen tala svenska och försöka förstå vad som sades.

Annons

Mat och matinbjudningar var det bästa sättet att stärka relationerna mellan de två folken. Det är det bästa sättet att umgås på. Eftersom människor med olika bakgrunder och kulturer älskar att prata om mat och dryck samlade varje person in information om mat som är lämplig för hälsan. Forskare har förklarat i många studier att varje mat är ett läkemedel om det tas korrekt och i rätt mängd.

Bordssamtalen handlar ofta om att visa matvaror och hur man äter mat i olika länder. Det har varit mycket samtal mellan oss och svenskar om vikten av mat – och inte minst redskap som araberna fortfarande inte gillar, medan de använder skeden i stor skala.

”Det mesta av den arabiska maten behöver inte ätas med gaffel och kniv eftersom maten ofta består av sås, kött och yoghurt, med ris. Men gaffeln och kniven gick in i våra dagliga liv efter att europeisk mat kom in i vår arabiska kultur.”

En sed i arabisk tradition att vi äter lunch tidigt och senarelägger middagen. Så när man bjuder svenskar får man komma överens om tider för måltiderna.

Araber har alltid varit kända för sin goda mat. Vi har mycket litteratur om mat och bordsmetoder.

Cardinal Richelieu är en framstående statsman i Frankrike och var guvernör i Frankrike i över 18 år. Vi, läsare av fransk historia, minns fortfarande att det var förbjudet att använda spetsiga knivar för att äta och han beordrade att knivar ska ett rundat huvud av två anledningar:

För det första att förebygga dödliga skador mellan personer som slåss under måltiden.

Det andra är att förhindra att människor använder spetsen på kniven som tandpetare, och därmed skadar sig själva.

Vi hörde också från svenskarna att europeiska samhällen först förkastade gaffeln, men senare blev användningen av gaffeln en symbol för urbanisering.

Det mesta av den arabiska maten behöver inte ätas med gaffel och kniv eftersom maten ofta består av sås, kött och yoghurt, med ris. Men gaffeln och kniven gick in i våra dagliga liv efter att europeisk mat kom in i vår arabiska kultur.

Blandning och utbyte av matkulturer är ett kulturellt fenomen som har en positiv inverkan eftersom det hjälper till att integrerar kulturerna i olika länder med varandra och stärker relationerna mellan människor.

Annons

Taghreed Aljbawi

Journalist och praktikant på Sydöstran

Annons
Annons
Annons
Annons