GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Medeltida öl i Gribshundens tunnor?

Två veckors grävningar på skeppet Gribshunden har gett resultat. Bland fynden finns tunnor som tros vara rester efter danskt öl från medeltiden.
På bottnen finns flera trasiga tunnor som forskarna tror har innehållit dansk öl från medeltiden.
På bottnen finns flera trasiga tunnor som forskarna tror har innehållit dansk öl från medeltiden.
Foto: Brett Seymour

Efter två av totalt tre veckors grävningar på det danska skeppsvraket Gribshunden, som har legat på bottnen utanför Ronneby i 524 år, har forskarna hittat flera fynd. Det skriver Blekinge museum i ett pressutskick.

Det kanske mest spektakulära är ett antal tunnor, som tyder på att resterna efter danskt öl har hittats. De trasiga tunnorna, som fortfarande är kvar på bottnen, har hål för tappning och luftning, vilket antyder att de var avsedda för vätska.

Enligt Johan Rönnby på Söderns högskola är det mycket möjligt att de innehöll öl, som var vanligt att ha med ombord på sjöresor. ”Kanske också med tanke på kung Hans förhandlingar om att bli svensk kung, som skulle föras med Sten Sture den äldre”, skriver man.

Andra fynd som har hittats är medeltida mynt, delar av verktyg, djurben och en liten ring med symboler eller bokstäver. Inga av föremålen är ännu närmare undersökta.

Ansvarar för undersökningarna, som många internationella forskare deltar i, gör Blekinge museum, Lunds universitet och Södertörns högskola, i samråd med Länsstyrelsen i Blekinge och Ronneby kommun. Huvudfinansiär är Crafoordska stiftelsen.

Läs mer