Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Panelen

Mera tipsar om julkalendrar, julklappspocket och julmusik

Panelen delar med sig av sina bästa jultips.
Blekinge • Publicerad 12 december 2019 • Uppdaterad 17 december 2019
ARKIV 1979-10-02Lena-Pia Bernhardsson i rollen som häxan Mara, Ted Åstrom i rollen som trollet Kotte, Siw Malmkvist i rollen som fen Dorabella, Stig Järrel i rollen som maktmästare Gorm och Birgitta Andersson i rollen som trollet Tova vid TV-inspelningen av 1979 års julkalender "Trolltider".
ARKIV 1979-10-02Lena-Pia Bernhardsson i rollen som häxan Mara, Ted Åstrom i rollen som trollet Kotte, Siw Malmkvist i rollen som fen Dorabella, Stig Järrel i rollen som maktmästare Gorm och Birgitta Andersson i rollen som trollet Tova vid TV-inspelningen av 1979 års julkalender "Trolltider".Foto: Jan Collsiöö / TT /

Stina tipsar om julkalendrar från förr

Stina Pettersson.
Stina Pettersson.Foto: Maths Olsson

Ture Sventon privatdetektiv

Om det inte räcker med årets julkalender ”Panik i tomteverkstan” kan du gå in i Svt:s Öppet arkiv och se gamla julkalendrar. En favorit hos mig är Ture Sventon privatdetektiv från 1989. Det är en dramatisering av Åke Holmbergs böcker om Sventon. I 24 avsnitt löser detektiven fyra av hans svåraste fallen någonsin.

Annons

Trolltider

En annan favorit är Trolltider från 1979. Den var så populär att den sändes i repris både 1985 och 1994. Kalendern väver in folktro i en berättelse om några småtroll. Det var förmodligen karaktärerna, scenografin och sångerna som gjorde att den blev så uppskattad.

Mysteriet på Greveholm

Mer övernaturligt blev det i Mysteriet på Greveholm som sändes 1996. Den handlar om familjen Olsson som bestämmer sig för att fira jul på landsbygden. De hyr ett stort hus men lyckas förväxla det med slottet Greveholm. När de väl har flyttat in på slottet tar det inte lång tid innan barnen upptäcker att det spökar.

Annelie tipsar om julklappspocket

Annelie Henrysson.
Annelie Henrysson.

För åldern 9–12 år

Lyssnade ni på charmiga Camilla Sten under Bokkväll, som BLT, Akademibokhandeln och Paraply produktion nyligen arrangerade, gav det kanske mersmak på att läsa mer av Sten. Då är mitt tips rysartrilogin som börjar med ”Djupgraven” och följs av ”Sjörök” och ”Mareld”. Camilla har tillsammans med mamma Viveca skrivit en historia som utspelar sig bland kobbar och skär, bottenlösa hav och övernaturliga väsen.

För åldern 15+

En ung pojke misshandlas till döds vid en sjö. En annan ung pojke misstänks för mord. Och i det lilla samhället har de nynazistiska tendenserna blivit tydligare. ”När hundarna kommer” av Jessica Schiefauer väcker många tankar och belyser inte minst vad som händer med dem som finns i en gärningsmans närhet.

För vuxna

Kvinnan hittas mördad i Darktown, den svarta delen av Atlanta. Hon är ung, fattig och svart och sågs före sin död tillsammans med en vit man. Intresset för att utreda mordet är vagt, poliserna Bogs och Smith är de enda som reagerar. Thomas Mullens kriminalberättelse ”Darktown” är en mörk historia som utspelar sig sent 40-tal i amerikanska södern.

Anders tipsar om julmusik

Anders Nilsson.
Anders Nilsson.Foto: Mattias Mattisson
Annons

Klassiskt: Christmas Carols

God Rest Ye Merry Gentlemen - The Singalings. Christmas Carols är á capella-sånger som man tyvärr hör alltmer sällan. De är stämningsfulla och fantastiskt roliga att sjunga själv, eftersom stämmorna ger karaktär. Deck the Halls i Kalle Ankas jul är en typisk carol.

Psalmer

Hosianna Davids son är är främst en adventspsalm. Men otroligt pampig. Det finns så många fina advents- och julpsalmer. De är oerhört slitstarka. Bäst upplevs de ”live” genom ett kyrkbesök under kommande helger. Om inte annat så för musikens skull. Och sjung med! Eller gå på en julkonsert.

Popmusik

Anders F Rönnblom - Det är inte snön som faller. Långt ifrån en klassisk jullåt, om den ens kan räknas dit. Men han sjunger om jultomten och snön i alla fall, i denna en av hans galnaste låtar. Bekanta er gärna sedan med fler av låtskatterna av ett än i dag produktivt musikaliskt geni.

Stina PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons