1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Panelen

Mera tipsar om tv-serier, vegetariskt och deckare

Svårt att komma på vad du ska göra i höst? Vi ger dig tips på tv-serier, deckarförfattare och hur du äter mer vegetariskt.
STOCKHOLM 20100712Eva Röse spelar kriminalinspektör Maria Wern i filmatiseringarna som bygger på Anna Janssons deckare, som Mera tipsar om.
Foto: Leif R Jansson / TT

Matilda Ohlsson, reporter, tipsar om tv-serier

Matilda Ohlsson.
Foto: Mattias Mattisson

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Gösta – svensk tragikomik

I somras hade Lukas Moodyssons första produktion för tv (med Karlshamnsskådespelaren Gustav Berg i en av rollerna) premiär på HBO Nordic där samtliga tolv avsnitt nu finns att se. Serien, som kretsar kring den dumsnälle barnpsykologen Gösta, provocerar och frustrerar, men håller mig ändå kvar till sista avsnittet.

Girls – moderna kvinnoporträtt

Det har gått två år sedan den sjätte och sista säsongen av ”Girls”, av och med Lena Dunham, visades, men det är en serie som jag vill se – och har sett – om flera gånger. Dunhams komplexa kvinnoporträtt roar och fascinerar fortfarande.

Big Little Lies – spännande relationsdrama

Det var Liane Moriartys roman med samma namn som jag först fastnade för, men den thrillerartade tv-serien om hemligheter och familjedrama är också värd att se. Den briljerar dessutom med några av Hollywoods största kvinnliga skådespelerskor. Är nu tillbaka med en andra säsong.

Linda Andersson, redigerare, tipsar om hur du äter mer vegetariskt

Linda Andersson.
Foto: Mattias Mattisson

Byt ut

Utgå från rätter du gillar men byt ut köttet mot ett vegetariskt alternativ, till exempel sojakött eller bönor. Det finns numera gott om vegetariska produkter i butikerna, börja till exempel med att byta ut köttfärsen mot sojafärs till tacon eller pastasåsen och testa havremjölk i stället för komjölk till kaffet.

Mer grönt

Minska på köttet och ät i stället mer grönsaker och bönor. Våga testa nya grönsaker eller blanda ner grönsaker och bönor i grytorna för att få i dig mer nyttigheter. Genom att grovriva rotsaker eller mosa bönor kan du ”smyga in” mer grönt i grytorna.

Vegetarisk dag

Börja med en vegetarisk dag i veckan. Köp en vegetarisk kokbok för att få tips och inspiration. Var inte rädd för att testa nya rätter och ingredienser, kanske hittar du någon ny favorit. Är du osäker på vegetarisk matlagning kan du börja med att testa vegetarisk mat på en restaurang som kan vegetariskt.

Stina Pettersson, Mera-redaktör, tipsar om deckarförfattare

Stina Pettersson.
Foto: Maths Olsson

Anna Jansson

Anna Jansson skriver om polisen Maria Wern och några av hennes böcker har filmatiserats. Det jag gillar med Janssons böcker är att de innehåller spännande mordhistorier och att läsaren får följa Maria Werns privat liv, som inte är helt okomplicerat vad gäller familje- och kärleksliv. Jansson väver in samtiden i sina böcker och berör bland annat organdonation, sociala medier samt brister inom vården.

Carin Gerhardsen

Hennes Hammarbyserie är annorlunda, berörande och spännande. Läsaren får följa polisernas privatliv genom den ena svårigheten efter den andra och serien slutar på ett ofattbart sätt. Böckerna behandlar bland annat våldtäkt, tragedier och ohederliga poliser.

Pernilla Ericson

Min senaste upptäckt är Pernilla Ericson, som skriver om Erlagruppen. De är ett gäng bestående av en polis, en fixare, en hacker och en före detta kriminalprofessor. De möts när de försöker stoppa män som överfaller kvinnor längs den gröna tunnelbanelinjen i Stockholm. Det visar sig att överfallen inte är målet utan endast ett verktyg. Ericsons böcker är annorlunda, delvis för att brotten inte utreds av poliser och för att böckerna innehåller mycket kampsport och hackerkunskaper.