unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ministern: Ställ in stora shoppingrundan

Håll dig i största möjliga mån borta från julhandeln. Det är regeringens budskap.
– Går det inte att handla utan trängsel, då ska du inte handla, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Folkhälsomyndigheten ser dock fortsatta utmaningar även under mellandagarna.
Svensk Handels vd Karin Johansson, näringsminister Ibrahim Baylan (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson höll en digital pressträff i Rosenbad.
Svensk Handels vd Karin Johansson, näringsminister Ibrahim Baylan (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson höll en digital pressträff i Rosenbad.
Foto: Regeringskansliet

Baylan träffade under eftermiddagen företrädare för Svensk Handel och Handelsanställdas förbund för en diskussion kring läget just och framförallt – inför den kommande julhandeln.

– Det blir ingen vanlig jul i år. Det beror på att vi alla har ett ansvar att trycka ned den här smittan. Ställ in den stora shoppingrundan, sade Baylan bland annat på pressträffen.

Enligt de allmänna råd som införts avråds allmänheten från att besöka butiker förutom livsmedelsbutiker och apotek.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har sedan tidigare uppgett att han ser stora konsekvenser av en samlad shoppingdag som "Black Friday". Ett flertal aktörer har nu valt att sprida ut shoppingerbjudanden över en längre tidsperiod i stället för en enskild dag.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

– Där har vi blivit bönhörda och man har från handelns sida visat på ambitiösa planer att försöka att hantera den här situationen. Det finns inget egenintresse från handelns sida att ha ett läge som är ohållbart och som skulle leda till ökad smittospridning, säger han till TT.

Utmaningen kommer dock att kvarstå, medger Johan Carlson. Blir handeln svag fram till och med julhelgen kommer det finnas ett ännu större behov av mellandagsrea samtidigt som restriktioner under pandemin inneburit stora tapp för många butiker som nu kämpar för sin överlevnad.

– Vi är lika bekymrade där och det handlar om att fram till jul nå fram med budskapet och påminna folk om hur det ligger till, säger Johan Carlson.