Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Misstänkt i Köpenhamn försökte söka hjälp

Danmark • Publicerad 6 juli 2022
22-åringen som misstänks för skjutningen i ett köpcentrum i Köpenhamn försökte ringa en hjälplinje innan han utförde dådet.
22-åringen som misstänks för skjutningen i ett köpcentrum i Köpenhamn försökte ringa en hjälplinje innan han utförde dådet.Foto: Johan Nilsson/TT

Den 22-årige man som misstänks för skjutningen i Köpenhamn försökte bara timmar innan dådet ringa en jourlinje för akut psykisk ohälsa, enligt Danmarks Radio. Men jourlinjen var stängd på söndagseftermiddagen.

På Psykiatrifonden krislinje vill man inte kommentera uppgifterna:

Annons

– Vi vill inte uttala oss om det specifika fallet. Vår rådgivning är 100 procent anonym och konfidentiell, säger chefen Lize Marie Johnson.

Hon säger att antalet som ringer har ökat kraftigt de senaste åren.

– I år förväntas vi svara på omkring 15 000 samtal men vi får faktiskt långt över det dubbla, så vi besvarar cirka hälften, säger Lize Marie Johnson.

Redan för ett halvår sedan lyftes problemet med att man inte kommer fram till hjälplinjer i Danmark. Flera organisationer uppmärksammar nu att det behövs en nationell hjälplinje.

Den misstänkte 22-åringen var sedan tidigare "känd" för psykiatrin.

Tre personer sköts ihjäl i köpcentrumet i Köpenhamn i söndags.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons