Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Misstänkt virusvariant i Danmark

Danmark • Publicerad 28 november 2021
Danmarks hälsominister Magnus Heunicke. Arkivbild.
Danmarks hälsominister Magnus Heunicke. Arkivbild.Foto: Nils Meilvang/Ritzau/TT

Två fall av den nya virusvarianten omikron tros ha hittats i Danmark, meddelar Sundhetsministeriet, den danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten.

"Myndigheterna har en rimlig misstanke om att vi har de två första fallen av den nya varianten omikron i Danmark. Varianten har upptäckts i PCR-tester för variationer som (smittskyddsinstitutet) SSI gör på positiva prover, och därför har vi snabbt fångat upp varianten. Vi är ett av länderna med den mest omfattande övervakningen av varianter och därför är det inte konstigt att vi hittar fall i Danmark i ett tidigt skede", säger hälsominister Magnus Heunicke i ett pressmeddelande.

Annons

Resande från ett antal länder i södra Afrika rekommenderas att isolera sig och fortlöpande testa sig för viruset.

"Vi har nu de första fallen av den nya virusvarianten omikron i Danmark, och därför rekommenderar vi, utifrån en försiktighetsprincip, ett test för alla i samband med inresa från en vistelse i Sydafrika eller de sex grannländerna", skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i ett mejl.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons