Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nätmobbare kan få fängelsestraff i Japan

Japan • Publicerad 7 juli 2022
En bild på den numera avlidna proffsbrottaren Hana Kimura, vid en minnesmatch i hennes ära i Tokyo i maj i år. Arkivbild.
En bild på den numera avlidna proffsbrottaren Hana Kimura, vid en minnesmatch i hennes ära i Tokyo i maj i år. Arkivbild.Foto: Nyhetsbyrån Kyodo via AP/TT

Nätmobbning är numera ett brott som kan leda till fängelsestraff i Japan.

Enligt skärpt förtalslagstiftning som träder i kraft på torsdagen kommer man att kunna straffas med upp till ett år i fängelse eller till ett större skadestånd.

Annons

Lagskärpningen föreslogs efter ett uppmärksammat dödsfall. Den 22-åriga proffsbrottaren Hana Kimura utsattes för en hatstorm på nätet efter att hon hade medverkat i tv-dokusåpan "Terrace house". Hon tog sedan sitt liv år 2020.

Två män som hade skickat hat till Kimura har dömts till böter enligt den tidigare lagstiftningen. Kimuras mamma har drivit en omfattande kampanj för att lagarna ska skärpas.

Förtalsbrottet definieras ungefär som att man uppvisar förakt mot någon "utan att på ett tydligt vis påvisa fakta".

– Det är viktigt att vi verkar för att göra slut på otäcka förolämpningar som i vissa fall kan driva människor i döden, sade justitieminister Yoshihisa Furukawa tidigare i veckan.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons