Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Noa: Pandemi kan slå hårt mot utsatta områden

Brottsligheten har ännu inte påverkats nämnvärt av coronapandemin. Däremot varnar polisen i en ny rapport för hur ett utdraget virusförlopp kan slå hårt mot landets utsatta områden.
Brott • Publicerad 8 juli 2020
I en ny rapport varnar polisens Nationella operativa avdelning för att ekonomiska följder av coronapandemin kan vara ett utmärkt tillfälle för kriminella aktörer att dra nytta av. Särskilt oroande är situationen i så kallade utsatta områden, menar Noa-chefen Linda H Staaf. Arkivbild.
I en ny rapport varnar polisens Nationella operativa avdelning för att ekonomiska följder av coronapandemin kan vara ett utmärkt tillfälle för kriminella aktörer att dra nytta av. Särskilt oroande är situationen i så kallade utsatta områden, menar Noa-chefen Linda H Staaf. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

I rapporten, som polisens Nationella operativa avdelning (Noa) ligger bakom, finns två framtidsscenarion. Ett lindrigare virusförlopp, där restriktioner stegvis lättas under hösten, och ett utdraget, där restriktioner för att hindra smittspridning lättas först vintern 2021/2022.

Det är det senare scenariot som riskerar att få stora konsekvenser för socialt utsatta områden runtom i landet – inte minst på grund av de ekonomiska följder dessa kan medföra.

Annons

– Att integrera och inkludera dessa områden med övriga delar av samhället är ett arbete som har påbörjats men nu kommer förutsättningarna troligen att bli ännu tuffare med anledning av de utmaningar vi ser framöver på grund av det ekonomiska läget, säger Linda H Staaf, chef på underrättelseenheten vid Noa.

Positivt inslag

Enligt polisens bedömning finns en positiv utveckling i flera av dessa områden – om än en svag sådan.

– Framför allt upplever vi ett ökat förtroende och fler boende som vill samarbeta med oss. Fler ser polisen som ett positivt inslag, säger hon.

Men en eventuellt stundande lågkonjunktur, med ekonomisk utsatthet, arbetslöshet och utanförskap till följd, är ett utmärkt tillfälle för kriminella aktörer att dra nytta av – och koppla ett hårdare grepp på lokalsamhällena. Bland annat genom att rekrytera unga personer till brottslig verksamhet.

Internationella nätverk

Totalt finns 60 områden som av polisen klassas som utsatta, runt en tredjedel av dessa klassas dessutom som särskilt utsatta.

– Det här är ett område vi från polisens håll har lyft de senaste åren. Mycket av den brottslighet vi har i dag i form av våldsbrott, narkotikabrott, utpressning är kopplade till utsatta områden, säger Linda H Staaf.

En annan av punkterna hon pekar på från rapporten är hur internationella brottsnätverk påverkas av den ekonomiska utvecklingen i andra länder och därför rör sig mot Sverige.

– Man åker hit för att stjäla från vårt land och vi befarar att detta kan komma att öka framöver, säger Staaf.

Anpassa sig

I inledningen av coronapandemins utbrott gick det att se en viss minskning i antalet brott i Sverige. Inte minst internationella brottsnätverk specialiserade på stöldgods eller droger påverkades av stängda gränser.

Sedan dess har brottslingar, precis som majoriteten av världen, tvingats anpassa sig efter rådande omständigheter och det går i dag inte att se några stora förändringar i den brottsliga aktiviteten i landet till följd av pandemin.

Annons

TT: Har polisen förändrat sitt sätt att arbeta den här våren?

– Rent generellt kan man säga att brottsligheten utvecklas hela tiden av olika skäl och vi anpassar oss efter hur det ser ut. Vi vill ligga i framkant och det är hela tanken med att göra långsiktiga bedömningar som den här.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons