Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Norrmän får resa till Blekinge

Svenskar från Kronoberg, Skåne och Blekinge kommer att få resa in i Norge utan krav på självkarantän, enligt norska folkhälsoinstitutet (FHI).
Norge lättar något på sina restriktioner för resor till och från Sverige, meddelar norska folkhälsoinstitutet (FHI) på en presskonferens.
Norge • Publicerad 10 juli 2020
Nu lämnar Norge besked om resorna. Arkivbild.
Nu lämnar Norge besked om resorna. Arkivbild.Foto: Pedersen, Terje

Resor till och från Kronoberg, Skåne och Blekinge får grönt ljus för norrmän. Även svenskar som kommer från nämnda län undantags från det allmänna karantänkravet om 14 dagar och får fritt resa in i landet, bekräftar FHI för TT.

De nya reglerna gäller från och med den 15 juli.

Annons

Resor från Norge till övriga svenska län avråds, och den som ändå åker får räkna med att sitta i karantän vid återkomsten. Reglerna gäller till och med den 20 augusti.

Norges utrikesdepartement skriver i ett pressmeddelande att de länder som nu godkänns är att de tillfredsställer utrikesdepartements krav på smittspridningskriterier.

Förutom de tre länen i södra Sverige är det nu också fritt fram för norrmännen att resa till Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Färöarna, Grönland, Grekland, Irland, Island, Italien, Cypern, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Malta, Nederländerna, Polen, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Schweiz, Tjeckoslovakien, Tyskland och Österrike.

Svenskar från övriga län måste fortsatt isolera sig i två veckor vid inresor till Norge. Det kan dock finnas en öppning. Norges justitieminister Monica Maeland förklarar dock att den som har sin partner utomlands kan få ta emot denne på besök, om ett särskilt "kärastepass" upprättas. Sedan tidigare undantas arbetsresor mellan Norge och Sverige från karantänkravet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons