Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Norska turister kan bli vinstlott för Gotland

Att norska turister nu välkomnas till Gotland men inte övriga landet kan leda till klirr i kassan för den lokala besöksnäringen.
Norge är ett av de länder som flest turister kommer till ön från – trots att det saknas en direkt förbindelse.
Norge • Publicerad 12 juni 2020
Blir det fullt av norska båtar i Visby hamn i sommar? Det återstår att se. Arkivbild.
Blir det fullt av norska båtar i Visby hamn i sommar? Det återstår att se. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Frida Ganshed, verksamhetsledare på Gotlands förenade besöksnäring. Arkivbild.
Frida Ganshed, verksamhetsledare på Gotlands förenade besöksnäring. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

De norska flygbolagen Norwegian och Widerøe har tidigare trafikerat sträckan mellan Oslo till Visby, men nu finns inga direktlinjer kvar.

Trots det har Gotland ungefär 13 000-16 000 gästnätter från norska turister varje år, den största delen på sommaren. Det är näst högst efter Tyskland, med 30 000-35 000 gästnätter. Totalt har Gotland runt en miljon gästnätter per år, där den absoluta majoriteten kommer från svenskar.

Annons

Den gotländska besöksnäringen har länge satsat på att locka norska turister.

– Det är en prioriterad marknad för oss, och en av våra viktigaste utlandsmarknader. Dagens besked är bra marknadsföring för Gotland, säger Frida Ganshed, verksamhetsledare på Gotlands förenade besöksnäring.

Efter beskedet från Norge berättade Destination Gotland att man sätter in extra färjetrafik i sommar. Från och med nästa vecka ska tre fartyg trafikera linjerna från Nynäshamn och Oskarshamn, till skillnad från de två som hittills kört sträckan.

"Sedan restriktionerna ändrades har vi sett ett ökat bokningstryck. Nu gör vi oss redo för att möta en större efterfrågan på resor och det är glädjande att det är många som vill komma till Gotland i sommar", säger Destination Gotlands vd Christer Bruzelius i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons