Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nu öppnar Folktandvården för fler

Nu på måndag kommer Folktandvården att öppna samtliga sina kliniker i länet för fler patienter, efter att tidigare ha tvingats till medicinska prioriteringar.
Blekinge • Publicerad 14 augusti 2020
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Sedan den 6 april har folktandvården i Blekinge endast bedrivit akut tandvård i Karlshamn och Karlskrona på grund av bristen på skyddsutrustning, framför allt munskydd.

På grund av coronapandemin har Region Blekinge tvingats göra medicinska prioriteringar, som påverkat vilka patienter som får en kallelse till folktandvården.

Annons

Nu öppnar man för fler men det kommer att ta tid innan man kan kalla samtliga patientgrupper. Barn och unga vuxna kommer fortfarande ha högsta prioritet, skriver Region Blekinge i ett pressmeddelande.

– Det är glädjande att vi kan öppna upp igen, även om det kommer ta tid innan vi kan kalla alla patientgrupper, säger Håkan Bergevi, tandvårdsdirektör för folktandvården i Blekinge.

Fakta

Så här fungerar folktandvården i Blekinge från och med den 17 augusti:

Man fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska samhällsspridningen av covid-19. Det innebär till exempel att man avvaktar med behandlingar för dig som tillhör en riskgrupp.

Folktandvården vill försäkra sig om att patienter med covid-19-symtom inte besöker deras kliniker. Därför kommer man att ställa frågor om eventuella förkylningssymtom i samband med att patienterna kallas.

Om du har covid-19 och är i behov av akut tandvård som inte kan vänta, kommer du att få besöka en särskild tandvårdsklinik, som har lämplig skyddsutrustning.

Man följer hygienrutiner och anpassar väntrum så att det är möjligt att hålla avstånd till varandra.

Man vill även be patienterna att komma till kliniken på angiven besökstid för att minska antalet personer som är i lokalerna samtidigt.

Du får ta med dig max en medföljande till kliniken.

Källa: Region Blekinge

Texten uppdateras.

Mattias NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons