Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kina till USA: Lek inte med elden

En amerikansk delegation har anlänt till Taiwan i ett nytt kontroversiellt besök som retar Kina.
"Lek inte med elden", lyder en rubrik från statliga nyhetsbyrån Nya Kina.
Taiwan • Publicerad 14 augusti 2022
Taiwans militär genomför en artilleriövning som svar på Kinas militära styrkeuppvisningar under tisdagen.
Taiwans militär genomför en artilleriövning som svar på Kinas militära styrkeuppvisningar under tisdagen.Foto: Johnson Lai/AP/TT

En fem personer stark amerikansk delegation reste på söndagen till Taiwan. Gruppen leds av den demokratiske senatorn senatorn Ed Markey från Massachusetts. Besöket varar under söndagen och måndagen i ett delstopp under en Asienresa som delegationen genomför.

Möten med flera taiwanesiska ledare ingår i besöket, där man ska diskutera relationer mellan USA och Taiwan, regional säkerhet, handel, investeringar och andra frågor.

Annons

Bland besöken märks också ett möte med president Tsai Ing-Wen samt en middag där utrikesminister Joseph Wu står som värd.

Kina reagerade med skärpa på besöket, och valde att visa sitt missnöje genom en artikel publicerad av den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Nya Kina.

Rubriken löd "USA:s politiker måste sluta leka med elden i Taiwanfrågan".

Besöket äger rum tolv dagar efter det att det amerikanska parlamentets talman Nancy Pelosi avlade sitt besök i landet – vilket retade upp den kinesiska regimen som svarade med att skicka missiler, krigsfartyg och stridsflyg till havet och luften runt Taiwan.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons