Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ny dna-teknik fördubblar antalet träffar

Brott • Publicerad 3 juli 2022
Polisen tror på en ökning av antalet lagförda genom dna-tester efter att de börjat använda en ny programvara. Arkivbild.
Polisen tror på en ökning av antalet lagförda genom dna-tester efter att de börjat använda en ny programvara. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Nationellt forensiskt centrum (NFC) har börjat använda en ny programvara som fördubblar antalet användbara resultat, enligt en utvärdering av de 50 första fallen som analyserats. Det rapporterar P1-programmet I lagens namn. Programvaran utvecklades i Nederländerna och kan hantera komplexa dna-spår som tidigare har varit svåra att tolka. Det kan handla om spår som hämmats av smuts, avsatts av flera personer eller som innehåller en liten mängd dna.

– Det är mycket troligt att lagföringen kommer att öka, säger forensikern Staffan Jansson till radioprogrammet.

Programvaran har använts vid flera utredningar under våren. Bland annat kunde två misstänkta för en skjutning i Hjulsta förra året bindas till mordvapnen, rapporterar radion.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons