GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ny teori: Spionturen – ett udda examensarbete

KARLSKRONA
Mats Lindemalm, före detta chef på örlogsskolan och marinens officersskola i Karlskrona, är säker på sin sak: Ubåtens kapten var ute på ett examensuppdrag.
Nyheter • Publicerad 30 oktober 2006
Var ubåts kaptenEN ute på ett examensuppdrag? Varför var annars en navigationsexpert med på U137?
Var ubåts kaptenEN ute på ett examensuppdrag? Varför var annars en navigationsexpert med på U137?Foto: Ingmar Johansson

Han var nära att klara det, men ubåten girade en halvminut för sent och gick på grund.

Det finns flera olika teorier som stödjer uppfattningen att U137 spionerade på svenskt vatten. En är att kapten Pjotr Gusjtjin gjorde sitt examensprov. Mats Lindemalm har så att säga gått till botten med detta. Och han får alla pusselbitar att stämma. Han menar att just den teorin ger svar på varför stabskommendör Avsukjevitj fanns ombord på båten. Han var navigationsexpert, men förde ändå inte befäl.

Granska övningen

– Han måste ha varit där för att granska hur övningen förlöpte, säger Mats Lindemalm.

Hans intresse för U137 väcktes på nytt i samband med utställningen på Marinmuseum vid 20-årsminnet för fem år sedan.

– Jag bestämde mig för att befria mig från alla fördomar och kolla exakt var ubåten gått på grund. Jag tog min roddbåt och undersökte strandstenar tills jag hittade en exakt grundstötningsplats.

Efter platsstudier har han kommit fram till att ubåt 137 följde den hemliga enslinjen mot Gåsefjärden i princip perfekt.

Krigsförtöjningsplats

– Man gick rätt in i fjärden, men girade något för sent i den lågt sluttande strandlinjen.

Att båten höll åtta knop tycker han inte är konstigt. Det krävdes för att få roderverkan. Vidare är Mats Lindemalm säker på att U137 hade radarn igång. Han är inte förvånad över att signalspaningen inte upptäckte detta, bland alla fiskebåtar som rör sig i Karlskrona skärgård.

Det som Mats Lindemalm menar kompletterar bilden är att Gåsefjärden är en intressant krigsförtöjningsplats. En eller ett par minor i fjärden försvårar för Sverige vid krigsförberedelse.

– Jag kan hitta många alternativ till att Gåsefjärden är intressant.

Var det inte ett högt spel att som en examensuppgift ta sig in i skärgården med en över 70 meter lång ubåt, som dessutom hade kärnvapen?

– Sovjetunionen har spelat högre i andra sammanhang. Nej, här var Avsukjevitj ute för att kolla att Gusjtjin klarade avancerade uppdrag. De fingerade säkert minering. Om uppdraget utfördes rätt väntade guldstjärna.

– Den här typen av examensarbeten gör vi inom svenska militären också, men inte i främmande lands territorium.

Olika förklaringar

Enligt Mats Lindemalm gav besättningen på U137 medvetet olika förklaringar som korsade varandra. Om de varit samstämmiga hade det enkelt gått att knäcka deras lögner.

Navigationsexperten Avsukjevitj uppgav att han trodde att båten befann sig i närheten av polska kusten. Det är inte rimligt att en expert tar så fel, menar Mats Lindemalm.

Lindemalm har talat med en rysk amiral som började skratta när han fick höra att det sagts att besättningen förlorat kompassen. Amiralen har själv skrivit en militärrapport om hur ubåten ”råkade” hamna i Gåsefjärden. En ren lögn, hävdar Lindemalm.

– För mig är det klockrent. De visste precis var de var. De hade bra underrättelser. Det gällde bara att ljuga tillräckligt fräckt.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.