Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Nilsson: Ökat förtroende för lokaltidningen

Vad har Systembolaget, Kristdemokraterna och lokaltidningen gemensamt?
Jo, samtliga tar kliv framåt i årets Förtroendebarometer.
Anders NilssonSkicka e-post
Publicerad 22 mars 2019
Anders Nilsson
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anders Nilsson Sydöstran
Anders Nilsson SydöstranFoto: Mattias Mattisson

Jag måste medge det. Ibland tycker till och med jag att det är tröttsamt med alla undersökningar som avlöser varandra och som vi tuggar i oss och rapporterar om på längden och bredden och tvären. Men den årliga Förtroendebarometern – som mäter allmänhetens förtroende för medieföretag, institutioner och företag i landet – har en speciell glans för oss som jobbar i just förtroendebranscher. Det gör väl alla yrkesverksamma på sätt och vis. Men för journalister är det tokkört om folk inte litar på det vi berättar.

Förtroendet för lokaltidningen är i årets undersökning större än för Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. 47 procent av de tillfrågade har mycket eller ganska stort förtroende för lokaltidningen, medan DN och SvD ligger kvar på ungefär samma nivåer som i fjol, 44 respektive 40 procent. Det är roligt att det går på det hållet i en tid när traditionella medier ifrågasätts från olika håll.

Annons

Kvällstidningarna hamnar, som brukligt är, betydligt lägre i undersökningen.

Sveriges Television och Sveriges Radio åtnjuter störst förtroende av alla medier. Över 60 procent litar på public serviceföretagen, men skillnaderna är mycket stora beroende på vilket parti de tillfrågade röstar på.

Internetsidor, som Twitter och Facebook, fortsätter att rasa och ligger nu på 5 respektive 7 procent. I klass med diskussionsforumet Flashback.

Årets stora raket bland politiska partier är Kristdemokraterna. De dubblerar sitt förtroende och når 30 procent, nästan i nivå med Socialdemokraterna och Moderaterna. Det är mer än en fördubbling mot i fjol. Ökningen tangerar Ericssons tidigare rekord från 2004. Förlorarna är Centern och Liberalerna, som backar rejält.

Förtroendebarometern toppas klart av Systembolaget, som har stärkt sin position genom att öka från 71 till 78 procent. Intressant att ett omdiskuterat monopol står så högt i kurs. Förtroendet är, nota bene, dubbelt så stort som för regeringen. Ja, även kungahuset går hem bättre än både riksdag som regering.

På företagslistan ligger Ikea tvåa och Ica trea. I botten kravlar bland andra PostNord och TV3.

Olika gruppers inflytande i samhällsdebatten listas också. Så kallade influencers (till exempel Bianca Ingrosso och Isabella Löwengrip) anses ha större inflytande än fackliga företrädare.

Enligt undersökningen är politiker den grupp som har näst störst inflytande i samhällsdebatten. Allra störst inflytande har journalister. Det förpliktigar.

Önskar en god helg!

Annons
Annons
Annons
Annons