Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Omfattande narkotikasmuggling trots stängda gränser under pandemin

Publicerad 29 september 2020
Drogbeslagen har ökat markant under pandemin. Arkivbild.
Drogbeslagen har ökat markant under pandemin. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Tullverkets beslag av droger har ökat markant, enligt siffror som Sveriges Radio Ekot har tagit del av.

Trots inreseförbud och delvis stängda gränser har Tullverket lagt beslag på mer cannabis och kokain under de senaste sex månaderna än vad man gjorde under hela 2019.

Annons

Kokainbeslagen har ökat mest, med 130 kilo under perioden 15 mars till 15 september jämfört med 26 kilo under samma period förra året, något som förvånar Tullverket.

– Vi är faktiskt lite förvånade över att kokainet ökar. Eftersom det är en utedrog. Och under pandemin borde inte just efterfrågan på kokain öka, säger Charlotte Svensson, chef för Tullverket, till radion.

En av anledningarna till den ökade mängden tror Tullverket är att myndigheten har växt – samt att narkotikasmugglingen via persontrafik flyttat över till godstransport, något som på grund av pandemin har kontrollerats extra noga.

Här saknas innehåll

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons