Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Omöjligt att se någon väg ut för Johnson"

Boris Johnson har överlevt många skandaler. Men när två av hans ministrar väljer att avgå i protest är det av allt att döma dödsstöten för premiärministern.
Storbritannien • Publicerad 6 juli 2022
Statsvetaren Nicholas Aylott tror att de två ministeravhoppen tvingar Boris Johnson att avgå. Arkivbild.
Statsvetaren Nicholas Aylott tror att de två ministeravhoppen tvingar Boris Johnson att avgå. Arkivbild.Foto: John Sibley/AP/TT

Med några minuters mellanrum tappade Boris Johnson både sin finansminister Rishi Sunak och hälsominister Sajid Javid, som båda i separata brev meddelade att de avgår.

Den brittiske premiärministern har stått pall för många skandaler under sin tid på posten. Men tisdagens avhopp i protest mot hans ledarskap blir förmodligen droppen som får den redan fulla bägaren att rinna över, tror Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Annons

– Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag har sagt att "nu är det över". Men den här gången tror jag inte att han kan överleva, det är nästan omöjligt att se någon väg ut för honom nu, säger Nicholas Aylott.

Upprepade mönster

Avhoppen kommer efter den senaste skandalen om den högt uppsatta parlamentsledamoten Chris Pincher som tvingades avgå efter anklagelser om att berusad ha tafsat på två män.

På tisdagen erkände Johnson plötsligt, i motsats till tidigare utspel, att han redan 2019 känt till anklagelserna mot Chris Pincher. Johnson medgav att det var ett misstag och bad om ursäkt.

Sajid Javid skriver i sitt avgångsbrev att "det är tydligt att den här situationen kommer att fortsätta under ditt ledarskap – och därför har du förlorat min tillit".

Enligt Nicholas Aylott visar hanteringen av Pincher-fallet på ett mönster som upprepar sig kring premiärministern, något som han menar att många konservativa parlamentsledamöter nu ledsnat på.

– Skandalen i sig är obehaglig och inte alls rolig, men hanterbar skulle jag säga.

– Men Johnson och hans talespersoner säger en sak, innan det snart visar sig att det inte stämmer. Konservativa parlamentsledamöter blir givetvis trötta på att ta ställning i en fråga som sedan ändras flera gånger. Motviljan att berätta allt från första början är den mest frustrerande delen för många ledamöter, skulle jag tro.

Försvinnande liten chans

Nicholas Aylott tror att Boris Johnson kan komma att meddela sin avgång redan inom det närmsta dygnet, annars riskerar den brittiske ledaren mötas av fler avhopp ur regeringen.

– Det har varit ytterligare en hemskt pinsam dag för honom. Jag har väldigt svårt att se hur någon skulle kunna klara sig i den här situationen när två tungviktare i kabinettet hoppar av.

TT: Finns det något sätt för honom att hålla sig kvar?

– Om han ändå väljer att stå och kämpa och inget annat statsråd väljer att hoppa av finns det en liten liten chans, men utrymmet är försvinnande litet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons