GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Många barn bland de döda i Kairobranden

Minst 41 människor har omkommit och åtminstone 16 har skadats i en brand i den koptiska Abu Sifin-kyrkan i Egyptens huvudstad Kairo. Minst tio av de döda är barn.
Egypten • Publicerad 14 augusti 2022
En kista bärs in i en ambulans medan folk samlas för en minnesgudstjänst för offren i branden, sent på söndagskvällen.
En kista bärs in i en ambulans medan folk samlas för en minnesgudstjänst för offren i branden, sent på söndagskvällen.Foto: Mohamed Salah/AP/TT
Bränd inredning i kyrkan.
Bränd inredning i kyrkan.Foto: Tarek Wajeh/AP/TT

Lågorna blockerade kyrkans entré och många av de döda, varav flera barn, trampades ihjäl när panik utbröt.

Vittnen berättar om hur församlingsmedlemmar hoppade ner från läktare inne i kyrkan för att undkomma lågorna och den mest intensiva svarta röken, som fyllde salen.

Många rykten om branden cirkulerade under söndagen och siffrorna på antalet offer har varierat, koptiska kyrkan uppger siffrorna 41 döda och 14 skadade, andra källor uppger fler skadade för Reuters och Al Jazeera. Reuters uppger även att många flera än tio barn dött i branden.

Bland de skadade finns också fyra poliser, som hjälpte till vid räddningsarbetet.

Kritik mot räddningstjänst

Enligt vittnen AFP har pratat med rusade flera människor in i den brinnande kyrkan för att rädda dem som fastnat inne i den.

15 brandbilar skickades till brandplatsen och elden kunde efter någon timme släckas. Men anhöriga till offren kritiserar räddningstjänsten och säger att fler liv hade kunnat räddas.

– Folk bar ut barn ur byggnaden. Men elden växte sig större och det gick inte att gå in igen om man väl kommit ut, säger Ahmed Reda Baioumy, som bevittnade förloppet från sin bostad bredvid kyrkan.

Daghem i kyrkan

Tidiga uppgifter anger att branden beror på ett elfel. Brandolyckor är inte ovanliga i Kairo, där miljontals egyptier bor under enkla förhållanden.

Kyrkobyggnaden, som även hyste två daghem för barn, ligger i den tätbefolkade stadsdelen Imbaba i Giza i utkanten av Kairo, och uppskattningsvis 5 000 människor ska ha sökt sig dit för att delta i en mässa.

President Abd al-Fattah al-Sisi har pratat i telefon med den koptiskt kristna påven Tawadros II för att framföra sina kondoleanser, uppger presidentens kansli.

Kopterna utgör cirka tio procent av Egyptens främst muslimska befolkning.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.