GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Personer som vill banta med väst sökes

Vetenskap • Publicerad 15 juni 2021
Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet söker deltagare till bantningsstudie. Arkivbild.
Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet söker deltagare till bantningsstudie. Arkivbild.
Foto: Jonas Dagson/TT

I ett forskningsprojekt från Sahlgrenska akademin fick personer bära en så kallad viktväst under tre veckors tid. I snitt gick deltagarna ner 1,6 kilo om de bar en tung väst samt 0,3 kilo om de bar en lätt väst.

Nu söker Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset deltagare för att följa upp studien.

"Det som är mycket intressant är att hos personer som fick behandling med de tyngre viktvästarna minskade fettmassan medan muskelmassan samtidigt var intakt", säger Jakob Bellman, AT-läkare och doktorand, till Västra Götalandsregionens nyhetssida VGRFokus.

Deltagarna måste ha ett BMI på 30-35 och bära viktväst åtta timmar per dag under fem veckors tid.

Studien hoppas kunna besvara hur kroppen reglerar vikt. Förhoppningsvis kan det, på sikt, leda till nya behandlingar mot övervikt och fetma.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer