GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Philip från Ronneby startar ny insamling till Ukraina: ”De vädjar om hjälp inför vintern”

Så fort kriget bröt ut i Ukraina såg Philip Jonsson från Ronneby till att 150 000 kronor samlades in till de drabbade.
Nu har han startat en ny insamling.
– De vädjar om hjälp efter elverk, och egentligen allt man behöver till vintern.
BLEKINGE • Publicerad 30 november 2022 • Uppdaterad 1 december 2022
Philip Jonsson från Ronneby har startat en ny insamling för att kunna skänka elverk till krigsdrabbade i Ukraina inför vintern.
Philip Jonsson från Ronneby har startat en ny insamling för att kunna skänka elverk till krigsdrabbade i Ukraina inför vintern.Foto: Privat

Philip Jonsson, 33, som numera bor i Stockholm, engagerade sig redan i februari tidigare i år när det stod klart att Ryssland invaderat Ukraina.

– Dagen efter kriget bröt ut var jag och min bror Patrik nere vid gränsen till Polen för att möta upp min svärmor och svåger som flydde från Kiev. Det jättelång tid för dem att komma fram, fyra-fem dagar, så under tiden jag väntade startade jag en insamling och fick ihop ungefär 150 000 kronor från svenskar.

Just nu hotar en vinter utan el och värme efter att ryska attacker förstört stora delar av det ukrainska elnätet. Det har fått Philip Jonsson att starta en ny insamling.

– Det är flera som hör av sig. Jag har även vänner där nere, som bor i Kiev och på andra ställen, och de vädjar om hjälp efter elverk och allt man behöver till vintern helt enkelt.

Han säger att han främst försöker samla in pengar, men också gärna tar emot nya eller begagnade elverk.

– Allt är välkommet, bara det fungerar. Sedan tar vi det därifrån, hur vi ordnar med transport och så, men vi har folk som kan hjälpa oss med det.

Insamlingen är redan i gång.

– Det är inte samma tryck, men jag har fått in 7 500 kronor hittills så snart kan jag börja köpa saker.

För att sprida informationen har Philip Jonsson startat både en Facebooksida och ett Instagramkonto under namnet Phinemang.

– Där kan man också se lite från tidigare arbete. Det är viktigt för mig, att så fort det som svenskarna har bidragit med finns på plats lägger jag upp något om det, så att folk ser att det verkligen gör nytta.

Philip Jonsson hjälpte också till med Ronnebybon Dawid Malesas insamling. Läs mer om den här:

Foto: Privat
Foto: Privat
Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.