Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polischef medger långsamt svar på moskéattack

Norge • Publicerad 2 juli 2020
Oslos polischef Beate Gangås under presskonferensen på torsdagen.
Oslos polischef Beate Gangås under presskonferensen på torsdagen.Foto: Geir Olsen/AP/TT
Muhammad Rafiq, till vänster, och Mohammad Iqbal Javed, till höger, då de hyllades av polischefen Beate Gangås i augusti i fjol för att de lyckades stoppa terrorattacken mot al-Noormoskén.
Muhammad Rafiq, till vänster, och Mohammad Iqbal Javed, till höger, då de hyllades av polischefen Beate Gangås i augusti i fjol för att de lyckades stoppa terrorattacken mot al-Noormoskén.Foto: Oslo politidistrikt/NTB/TT

Det dröjde omkring 20 minuter från att Oslopolisen larmades om terrorattacken mot al-Noormoskén till att man var på plats. Under tiden lyckades två moskébesökare själva övermanna attentatsmannen Philip Manshaus, innan han hann döda någon.

Nu medger Oslos polischef Beate Gangås att polisen borde ha anlänt snabbare till platsen.

Annons

– Det råder inget tvivel om att responstiden skulle ha varit kortare, säger Gangås vid en presskonferens efter att en rapport om polisens agerande presenterats under torsdagen.

– Det var flera olyckliga omständigheter som gjorde att utryckningen tog för lång tid.

Manshaus dömdes nyligen till 21 års så kallad förvaring, i praktiken ett livstidsstraff, för moskéattacken och mordet på sin 17-åriga styvsyster den 10 augusti 2019.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons