Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polisen självkritisk efter kvinnomord

En kvinna slogs blodig av sin pojkvän på en buss i Göteborg. Misshandeln anmäldes till polisen – men fallet lades ned efter flera misstag.
Några veckor senare mördades kvinnan.
Brott • Publicerad 22 september 2021
Polisens tillsynsenhet konstaterar flera brister i utredningen av misshandeln som kvinnan utsattes för. Arkivbild.
Polisens tillsynsenhet konstaterar flera brister i utredningen av misshandeln som kvinnan utsattes för. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Polisens tillsynsenhet är kritisk mot hur förundersökningen bedrevs efter det att misshandeln på bussen anmäldes av en medpassagerare i början av augusti 2018, rapporterar Aftonbladet och Expressen/GT.

Några veckor efter misshandeln hittades kvinnan mördad sedan polisen lagt ned utredningen. Pojkvännen dömdes för mordet till 18 års fängelse och utvisning, skriver tidningarna.

Inte tillräckligt skyndsamt

Annons

Polisens utredning av misshandeln på bussen hade flera brister, konstaterar tillsynsenheten. Utredarna begärde bland annat ut fel film från bussens övervakningskamera.

"Det visade sig att beställningen som gjordes avsåg en annan dag och när felet upptäcktes fanns inte längre relevant film tillgänglig”, står det i rapporten, enligt Aftonbladet.

Tillsynsenheten slår fast att utredningen inte bedrevs tillräckligt skyndsamt utan blev liggande, att den borde ha drivits vidare när kvinnan inte ville medverka, och att ytterligare vittnen borde ha förhörts för att hitta pojkvännen.

”Tillsynsenhetens bedömning är att ytterligare åtgärder som var relevanta, nödvändiga och möjliga att utföra, hade kunnat vidtas för att bedriva stabila och robusta förundersökningar och för att skydda brottsoffret från att bli upprepat utsatt", skriver tillsynsenheten i rapporten.

"Sker ofta upprepat"

Polisen får också kritik för att inte ha kontrollerat om kvinnan och pojkvännen förekom i andra ärenden, i samband med att en närstående anmälde pojkvännen för grov fridskränkning, skriver Expressen/GT.

"Våld i nära relationer sker ofta upprepat. Det är därför viktigt att tidigare och pågående ärenden fångas upp och samordnas för att kunna ge mer information till brottsutredningen", skriver tillsynsenheten.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons