Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Prostituerade sin sambo – får sänkt straff

Hovrätten sänker straffet från 17 års fängelse till elva års fängelse för den 54-årige man som upprepade gånger har våldtagit sin sambo och tvingat henne att prostituera sig.
Dom • Publicerad 8 juli 2022
Hovrätten sänker straffet för den 54-årige man som fällts för koppleri och våldtäkter. Arkivbild.
Hovrätten sänker straffet för den 54-årige man som fällts för koppleri och våldtäkter. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var sommaren 2019 som kvinnan och mannen fick kontakt via en dejtingapp. Han utsatte henne snart för våldsamt sex och övertalade henne att ha sex, mot betalning, med en annan man eftersom han uppgav sig bli upphetsad av att titta på, enligt domen i Kristianstads tingsrätt.

54-åringen spelade in den betalande mannens besök och hotade sedan med att sprida inspelningen till kvinnans exman och chef om hon inte fortsatte att ta emot män mot betalning. Kvinnan kände sig tvungen att prostituera sig eftersom hon befarade att hon skulle förlora vårdnaden av sina barn och sitt arbete om inspelningen spreds.

Annons

Sommaren 2020 lurade han henne att följa med till Tyskland där hon tvingades prostituera sig. Han förmedlade via en hemsida kontakt med flera okända män och spelade in pornografiska filmer som sedan såldes. Kvinnan fick dock kontakt med ett av mannens tidigare offer som i sin tur larmade tysk polis som tog henne ur mannens våld i december 2020. Hon har fått svåra psykiska skador.

Dömd tidigare

Redan 2005 dömdes mannen till ett långt fängelsestraff för flera grova sexualbrott. Han fick då 14 års fängelse för bland annat flera grova våldtäkter, grov kvinnofridskränkning och koppleri. Han försattes på fri fot 2014.

54-åringen dömdes i februari i år av Kristianstad tingsrätt för människohandel, grov kvinnofridskränkning, tretton fall av grov våldtäkt och två fall av våldtäkt. Straffvärdet bedömdes vara 14 års fängelse, men eftersom mannen tidigare dömts för liknande brott och nu återfallit i likartad allvarlig brottslighet, bestämdes påföljden till 17 år.

Både mannen, kvinnan och åklagaren överklagade till hovrätten som nu fastställer straffet till elva års fängelse. Hovrätten dömer mannen enligt samtliga åtalspunkter men rubricerar några gärningar som lindrigare brott.

Hovrätten sänker

"Hovrätten ser allvarligt på de brott som mannen döms för men straffvärdet är lägre än vad tingsrätten kommit fram till. Som jämförelse kan nämnas att Högsta domstolen dömde ut tolv års fängelse i ett mål som bland annat avsåg omkring 100 fall av grov våldtäkt mot barn begångna under nästan fem års tid", skriver hovrättsrådet Katarina Persson i ett pressmeddelande.

Hovrätten sänker också skadeståndet som mannen måste betala till kvinnan från 875 000 kronor till 575 000 kronor.

Tingsrätten höjde straffet med tre år med hänvisning till att gärningsmannen återfallit i tidigare brottslighet. Men hovrätten anser att eftersom mannen varit på fri fot i mer än fem år efter den villkorliga frigivning så ligger den tidigare brottsligheten "så långt tillbaka i tiden att den enligt vägledande praxis inte ska beaktas i skärpande riktning vid bestämmandet av fängelsestraffets längd", skriver hovrätten i sin dom.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons