GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Börsen på årslägsta inför midsommar

Stockholmsbörsen avslutade midsommarveckan i moll. OMXS-index stängde på minus 1,5 procent och är därmed nere på den lägsta nivån sedan hösten 2020.
Börs • Publicerad 23 juni 2022
Börser runt om i världen pressas av oro för recession när centralbanker stramar åt med räntehöjningar. Arkivbild
Börser runt om i världen pressas av oro för recession när centralbanker stramar åt med räntehöjningar. ArkivbildFoto: Terje Pedersen NTB/TT

Nedgången i Stockholm var bred och bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index tappar kullagertillverkaren SKF 5,4 procent, verkstadsbolaget Sandvik 4,8 procent och gruvkoncernen Boliden 4,4 procent.

Verkstadskoncernen Atlas Copco meddelade att man öppnat en ny fabrik för att tillverka vakuumpumpar till halvledarindustrin i Sydkorea. A- och B-aktien backade 4 respektive 3,6 procent.

Volvo Cars-aktien gick mot strömmen och steg 1,4 procent. På onsdagskvällen kom besked om att förvärvsbolaget Gores Guggenheims ägare gett klartecken för fusionen med den Göteborgsbaserade elbilstillverkaren Polestar, med Volvo Cars som en av storägarna. Polestaraktien ser därmed ut att kunna börja handlas på Nasdaqbörsen på fredag.

SBB fortsatte nedåt

Skanska har fått i uppdrag att bygga om ett datacenter i Hillsboro, Oregon, USA – en order värd 760 miljoner kronor. Aktien föll dock med 3,3 procent.

Fastighetsbolaget SBB, som tagit rejält med stryk på börsen i veckan, fortsatte ned med 4,5 procent efter ett pressmeddelande där bolaget kritiserar påståenden om att bolaget har skulder som inte är med i balansräkningen.

Torsdagens kursnedgång innebär att börsen återigen hamnar på minus för veckan, ned med 1,1 procent. Därmed har 29 procent av Stockholmsbörsens värde raderats ut mellan nyårsafton och midsommarafton – en period präglad av Rysslands attack mot Ukraina och snabbt stigande global inflation och högre ränteläge.

Våg av recessionsoro

Även de ledande Europabörserna gick ned. FTSE100-index i London tappade 1,0 procent och CAC40-index i Paris backade 0,6 procent, medan DAX-index i Frankfurt vid 18-tiden hade fallit 1,8 procent.

Risk-aptiten på världens börser dämpas i en ny våg av recessionsoro.

Pressen nedåt på börser globalt kommer efter nya hökaktiga uttalande om behovet av att strama åt med snabba räntehöjningar av Jerome Powell, chefen för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), i senaten i onsdags.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.