1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Region Blekinge avbryter upphandling om nytt lager: ”Jätteolyckligt”

Efter tvist i tingsrätten, miljonskadestånd och ogiltiga avtal avbryter Region Blekinge nu upphandlingen kring ett nytt materiallager.
– Det är naturligtvis jätteolyckligt, säger Joakim Kristensson, strategisk inköpschef på Region Blekinge.
Blekinge • Publicerad 12 juli 2019
Lagret som företaget Acrinova har byggt nära E22 i Nättraby.
Lagret som företaget Acrinova har byggt nära E22 i Nättraby.Foto: Mattias Mattisson

Det har varit flera turer kring Region Blekinges planer på ett nytt materiallager. Dels en tvist mellan Region Blekinge och företaget Nättraby bruk som blev lovande att regionen skulle flytta in i företagets lokaler.

Dåvarande landstinget gick dock på ett annat spår och skrev avtal med företaget Acrinova i stället. Det ledde till en rättstvist där Region Blekinge dömdes till att betala 3 miljoner kronor i skadestånd till Nättraby bruk.

När Acrinova väl hade byggt ett nytt lager till regionen nära E22 i Nättraby kom det fram uppgifter om att avtalet inte hade lagts ut på offentlig upphandling. Avtalet revs därför upp av förvaltningsrätten och Region Blekinge tvingades börja om från början igen.

Nu avbryts dock regionens upphandling. Detta eftersom de två företag som har lämnat in anbud, de just nämnda företagen Nättraby bruk och Acrinova, inte uppfyller de obligatoriska kraven.

De krav företagen inte uppfyller är bland annat krav på teknisk förmåga, kapacitet och underleverantörer.

Ärendet går nu tillbaka till politikerna i Region Blekinges serviceutskott, som ska ta upp frågan på sitt nästa möte i augusti.

– Det har verkligen varit långbänk på detta ärendet och det är naturligtvis jätteolyckligt för vi hade gärna velat komma vidare i den här processen. Men de tidigare arbetsmiljöproblemen i den nuvarande depån på sjukhusområdet har i alla fall åtgärdats så det förekommer inga akuta arbetsmiljöproblem där nu men vi vill såklart komma vidare i detta, säger Joakim Kristensson, strategisk inköpschef på Region Blekinge.

Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.