Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Restriktioner förlängs - men vissa lättnader för barn och ungdomar

Under torsdagsmorgonen håller regeringen en pressträff om pandemiläget i Sverige. Den pågår just nu.
Blekinge • Publicerad 21 januari 2021
Statsminister Stefan Löfven  och socialminister Lena Hallengren håller en digital pressträff i Rosebad.
Statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren håller en digital pressträff i Rosebad.Foto: Jessica Gow/TT

Gymnasieskolorna ska kunna bedriva viss undervisning i klassrum, trots smittspridningen. Folkhälsomyndighetens rekommendation lättas upp.

Den nuvarande nationella rekommendationen förlängs, men ändras så att gymnasieskolorna ska kunna bedriva "viss närundervisning" kombinerat med distansundervisning.

Annons

Syftet är att fler elever ska kunna få undervisning i klassrum i de kommuner där smittspridningen är lägre. Men tanken är inte att alla elever på en gymnasieskola ska komma tillbaka till skolan samtidigt.

Den förändrade rekommendationen ska gälla till första april.

Nuvarande restriktioner, om distansarbete, alkoholstopp på krogen efter klockan 20.00, maxantal för personer i butiker, köpcentrum och på restauranger kvarstår.

– Regeringen uppmanar kommuner att stänga icke-nödvändig verksamhet till 7 februari. Fritidsverksamhet för barn födda efter 2005 undantas.

– Det är viktigt att både verksamhet inomhus och utomhus hålls öppen för barn, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).

Offentliga aktörer bör återuppta verksamhet för barn och unga, säger hon.

Detta gäller om verksamheten kan genomföras på ett smittsäkert sätt.

Motivet är att det är viktigt för barnens hälsa att kunna röra på sig och ha aktiviteter. Lättnaderna gäller även verksamheter som till exempel kulturskolor runt om i landet.

Gällande munskydd sa statsminister Stefan Löfven så här:

– Rekommendationen om att bära munskydd i kollektivtrafiken i rusningstid förlängs våren ut.

Annons

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att smittläget fortsatt är allvarligt i Sverige – trots den "försiktiga nedgången" som syntes under julhelgerna.

– Vårdpersonalen är trött efter ett helt års pandemi och vi måste hjälpas åt för att avlasta dem. Ingen får slappna av just nu, säger hon.

Så länge utvecklingen inte förändras dramatiskt så kommer regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten ompröva restriktionerna varannan vecka.

– Så nästa gång det blir nya besked om restriktioner blir om två veckor, säger Hallengren.

Hon betonar att regeringen är beredda att vidta ytterligare skärpta åtgärder om smittspridningen skulle förvärras.

Pandemilagen ger oss möjlighet att mer träffsäkert än tidigare till och med stänga ned verksamheter om det skulle behövas.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson betonar även han att pandemiläget fortsatt är allvarligt.

– Vi ser en viss ljusning på flera håll i landet, men läget är fortsatt så instabilt att det Folkhälsomyndigheten inte ser några anledningar till att lätta på restriktioner, säger han.

Samtidigt menar han att det är viktigt att idrotts-, fritids- och kulturaktiviteter som vänder sig till barn och unga ska återupptas för barn födda 2005 och senare. Detta för att deras hälsa kan påverkas negativt av nedstängningar.

Hälsofrågor handlar så mycket mer än bara om smittofrågor, säger han och tillägger:

Annons

– Vi vet också att barn och unga inte är drivande i smittspridningen.

Liknande skäl ligger bakom beslutet att lätta på råden för gymnasieskolorna.

– Sammantaget ser vi att nackdelarna i inskränkningar i barn och ungas skolgång och andra aktiviteter överstiger fördelarna, säger Johan Carlson.

En reporter frågar under den digitala presskonferensen vad regeringen har för underlag när de väljer att förlänga alkoholstoppet, med tanke på Folkhälsomyndighetens tidigare besked om att den huvudsakliga smittspridningen sker i hemmet och på arbetsplatser.

– Vi har flera olika smittkällor, de största är arbetsplats och hemmet. Men vi måste titta brett nu, vi har ett läge med så många avlidna och sjuka att det drabbar vårt samhälle hårt, säger statsminister Stefan Löfven.

– Det gäller att "ta ett helhetsgrepp", säger han.

Exakt hur stor smittspridningen är jämfört med andra det vet vi inte, men vi tänker inte chansa.

– För näringen så förstår jag att det är väldigt svårt, det är därför vi under lång tid har utvecklat ett stöd för att vi vill lindra detta för näringen, säger Stefan Löfven.

Johan Carlson tillägger:

– Bara för att man inte kan ange exakt hur stort bidrag det här är, så innebär det inte att det inte är ett riskområde.

Här saknas innehåll

Thomas TörnqvistSkicka e-post
TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons