Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Region Blekinge: ”Köp inte antikroppstester via nätet”

Region Blekinge kommer att erbjuda antikroppstester som kan visa om en person tidigare varit sjuk i covid-19 till hösten.
Fram till dess uppmanar de att man inte ska köpa tester via internet.
Blekinge • Publicerad 7 juli 2020
Foto: Jens Meyer/AP/TT

”För att kunna lita på provsvaret ställs mycket höga krav på analysmetoden. För närvarande rekommenderas inte att man köper antikroppstester via nätet eller exempelvis på apotek.”, skriver Region Blekinge på sin hemsida.

Under denna vecka har Region Blekinge utökat provtagningen för de som har symptom för coronaviruset genom egenprovtagning i bilen.

Annons

Men verksamheten har fått många frågor kring antikroppstester. Ett antikroppstest är för personer som inte har symptom – utan då tar man ett blodprov för att se om man har haft sjukdomen.

Som Sydöstran berättade i slutet av juni kommer Region Blekinge att erbjuda antikroppstester till hösten.

”För närvarande erbjuder Region Blekinge inte antikroppstestning. Det kommer att dröja åtminstone till tidig höst 2020 innan provtagning för antikroppar mot covid-19 kommer att erbjudas i större skala av Region Blekinge.”, skriver Region Blekinge.

Regionen skriver på sin hemsida att man inte rekommendera Blekingeborna att köpa antikroppstester via nätet eller exempelvis på apotek – eftersom bedömningen är att fem procent av Blekinges befolkning ha haft covid-19.

”Oavsett hur bra testerna är finns det alltid en liten risk att ett positivt prov kan vara felaktigt - så kallat falskt positivt. Ju färre personer i en befolkning som haft sjukdomen desto större är denna risk.”, skriver Region Blekinge.

Prioriteringsordning

Eftersom provtagning för antikroppar är resurskrävande, då det krävs blodprovstagning från ett blodkärl i armen, behöver hälso- och sjukvården prioritera vilka som i första hand kan bli aktuella för provtagning.

Dessa grupper är i prioriteringsordning:

1. Personal inom hälso- och sjukvård samt kommunal omsorgsverksamhet.

2. Riskgrupper, det vill säga personer över 70 år samt personer som har en eller flera sjukdomar som kan öka risken för allvarligt sjukdomsförlopp.

3. Personal inom samhällsviktig verksamhet.

4.Övriga personer i samhället över 18 år.

Källa: Region Blekinge

Här saknas innehåll

Johan SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons