Risk för sämre dricksvatten efter skyfallen
Rejäl nederbörd de senaste dagarna har gjort att avloppsvatten tagit sig ut i bland annat Göta älv. Reningsverken på flera håll i landet klarar helt enkelt inte av de stora vattenmängderna och får leda förbi en del orenat vatten ut i vattendrag och sjöar. Risken är att det vattnet tar sig in i dricksvattensystem.
Men även utanför städer och samhällen kan ett rejält skyfall skapa problem för möjligheten att få rent vatten ur kranen.
Ungefär två miljoner svenskar har egen brunn kopplad till huset eller sommarstället.
– Det första man bör kolla är egentligen var ens brunn är belägen, säger Anders Retzner, hydrogeolog vid Sveriges geologiska undersökning.
– Man vill placera den så högt i terrängen som möjligt. Men oavsett var den placerats vill man hindra att ytvatten kommer in i den. Att locket är intakt och liknande.
Titta och lukta
Att hålla vattensamlingar borta från brunnen är ett annat råd för den som vill säkerställa att inget oönskat når dricksvattnet.
– Är olyckan väl framme kan man riskbedöma lite själv. Kolla på vattnets färg. Grundvatten, som man har i brunnen, ska vara klart. Noterar man att det är brunare eller luktar annorlunda då är det en indikation på att man fått in ytvatten.
Skulle det komma in ytvatten (regnvatten) är rekommendationen att koka det som ska användas till mat och hygien tills vidare.
– Man kan också alltid skicka in ett prov för analys för att ta reda på om vattnet är tjänligt eller inte, säger Anders Retzner men tillägger att det varierar från kommun till kommun hur lång tid analysen tar.
Inte bara regn
Det är dock inte bara brunnen som riskerar att orsaka problem vid rejäla skyfall.
– Har man eget avlopp är det viktigt att fundera över var det ligger i förhållande till den egna brunnen. Avloppsvattnet ska ju sakta renas när det tar sig igenom marken. Och när det är så här snabba flöden så är det inte lika lång transporttid. Då är inte reningen likadan som vid normala flöden.
TT: Risken är helt enkelt att avloppsvattnet tar sig in i dricksvattnet om man har otur?
– Ja, precis. Har man otur kan det komma in.
TT: Finns det någon tumregel för den som känner sig osäker kring sin brunn?
– Egentligen är det att hålla koll. Kolla på locket, gå ut och titta. Står brunnen under vatten så är det nog klokt att koka dricksvattnet.