Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

S-förslag: Skärp krav för arbetskraftsinvandring

Socialdemokraternas partistyrelse vill skärpa kraven för arbetskraftsinvandring. Det blir nu upp till S-kongressen att ta ställning till förslaget.
Politik • Publicerad 22 september 2021
Magdalena Andersson lägger fram ny jobbpolitik, som Socialdemokraternas kongress ska ta ställning till. Arkivbild.
Magdalena Andersson lägger fram ny jobbpolitik, som Socialdemokraternas kongress ska ta ställning till. Arkivbild.Foto: Johan Jeppsson/TT

– Jobbpolitiken är grunden för att lösa i stort sett alla samhällsproblem, säger finansminister Magdalena Andersson, när hon presenterar partistyrelsens förslag till riktlinjer för jobbpolitiken.

Riktlinjerna ska beslutas på Socialdemokraternas kongress i början av november. Ställer sig kongressen bakom förslagen blir de del av partiets politik i valrörelsen nästa år.

I bristyrken

Annons

Ett av förslagen är att återinföra arbetsmarknadsprövningen för arbetskraftsinvandrare. Det ska finnas krav på att det ska vara jobb inom ett bristyrke, handla om heltidsjobb och företaget måste ha kollektivavtal.

– Här behöver det ske en förändring, säger Magdalena Andersson.

– Det är helt orimligt att nu under coronakrisen, då jättemånga är korttidspermitterade till exempel inom restaurangsektorn, så har man samtidigt en ganska stor arbetskraftsinvandring på tusentals personer inom samma sektor.

Enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark är det vanligt att arbetskraftsinvandrare jobbar mindre än heltid, och i två tredjedelar av fallen handlar det om jobb som bara kräver kort utbildning.

– Vi har många människor som faktiskt skulle kunna ta de här jobben, säger Eva Nordmark.

Kompetensbehov

Men hon betonar att det är viktigt att arbetskraftsinvandringen fungerar för företag som har behov av kompetens.

Partistyrelsen vill också införa ett nytt mål för att heltid ska vara norm på arbetsmarknaden.

– Minst 90 procent av alla välfärdsarbetare ska ha ett jobb på heltid, säger Nordmark.

Partistyrelsen är också tydlig med att de vill höja kapitalskatterna.

– Men låt mig vara tydlig med att det inte handlar om att höja skatten för småsparare eller villaägare, säger Magdalena Andersson.

Exakt hur förslagen kommer att se ut, kommer att presenteras senare. Inför kongressen handlar det om att anta nya riktlinjer.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons