Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

S tar Natobeslut senast 24 maj

Socialdemokraternas kommande Natobeslut avgör om Sverige kan lämna in en ansökan redan i sommar.
Partiet siktar på ett beslut senast 24 maj.
Politik • Publicerad 22 april 2022
Socialdemokraternas partiledare och statsminister Magdalena Andersson anländer till partiets möte i andra kammarsalen, där ett Natomedlemskap ska diskuteras.
Socialdemokraternas partiledare och statsminister Magdalena Andersson anländer till partiets möte i andra kammarsalen, där ett Natomedlemskap ska diskuteras.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Socialdemokraternas partistyrelse och riksdagsgrupp träffades i dag bland annat för att diskutera den pågående omprövningen av partiets alliansfria linje. Den slogs fast så sent som vid förra partikongressen i november.

Det är partistyrelsen som fattar beslutet om den linjen ska ändras eller inte. Men innan dess ska partiet ha en intern säkerhetspolitisk dialog, som nu inleds.

Annons

Partisekreteraren Tobias Baudin understryker att viktigast blir de diskussioner som nu kommer att föras i de 26 partidistriktens styrelser. De blir, enligt Baudin, "väldigt viktiga" för partistyrelsens slutliga beslut. Han uppger att partistyrelsen kommer att "lyssna in" de diskussionerna.

Wallström ska tala

Partiet har utsett en rad talare som ska "föra samtal" med distriktsstyrelserna om säkerhetspolitik, om utrikespolitik och om fördelar och nackdelar med Natomedlemskap.

– Framför allt ska de säkerställa att vi har en bra dialog med partidistriktens styrelser, säger Baudin.

Bland talarna finns flera ministrar, som utrikesminister Ann Linde, försvarsminister Peter Hultqvist, justitieminister Morgan Johansson, biståndsminister Matilda Ernkrans och EU-minister Hans Dahlgren. Bland talarna finns även före detta utrikesminister Margot Wallström.

– De är uttagna för att de är centrala företrädare som har stark legitimitet, respekt och stort förtroende i vårt parti, men också för att de kan den här frågan på ett bra sätt, säger Baudin.

Den 9, 10 och 12 maj ska partiet även hålla digitala möten för intresserade medlemmar.

Går till beslut

– Efter den 12 maj inleder vi vår beslutsprocessen, säger Baudin.

Då är det dags för partistyrelsen fundera över för- och nackdelar med ett Natomedlemskap eller med någon annan säkerhetspolitisk lösning både på kort och lång sikt. Siktet är inställt på ett beslut senast 24 maj fatta beslut om vilken säkerhetspolitisk linje partiet ska stå för.

– Då kommer vi fatta någon form av beslut, säger Baudin.

Men Socialdemokraternas Natobeslut kan också komma tidigare.

Annons

– Vi kan komma att behöva ha en tidigare partistyrelse, säger Baudin.

Finland väntas ha fattat sitt beslut om landet ska gå med i Nato eller ej redan innan den 24 maj. Det skulle därmed bli en viktig faktor för den socialdemokratiska partistyrelsen.

– Hur Finland agerar, vad de landar i och när de landar, påverkar självklart också vårt beslut, säger Baudin.

Regeringen ansöker

TT: River Natofrågan upp känslor i partiet?

– Nej, det finns en himla stark respekt i partiet för att det här är en komplex och svår fråga. Det är mycket man måste väga in i den, säger Baudin.

Samtidigt med Socialdemokraternas interna process pågår regeringens och riksdagspartiernas arbete med att ta fram en ny säkerhetspolitisk analys för Sverige. Den analysen ska vara klar 13 maj.

Inom högeroppositionen har man hoppats på att Socialdemokraterna ska ha tagit ställning för Nato innan dess, vilket skulle underlätta för en snabbare svensk Natoansökan.

M, KD, L och C är för ett svenskt Natomedlemskap. SD:s verkställande utskott har fått mandat av partiet att säga ja till en Natoansökan. De fem partierna utgör en majoritet i riksdagen. Men en Natoansökan måste lämnas in av S-regeringen, om det ska ske före valet i höst.

Fakta: De ska leda Natosamtal i S

Ann Linde, utrikesminister

Peter Hultqvist, försvarsminister

Morgan Johansson, justitieminister

Hans Dahlgren, EU-minister

Matilda Ernkrans, biståndsminister

Åsa Lindestam, vice talman, riksdagen

Anneli Karlsson, gruppledare i riksdagen

Erik Ezelius, vice gruppledare

Kenneth G Forslund, ordförande utrikesutskottet

Niklas Karlsson, vice ordförande, försvarsutskottet

Åsa Westlund, ordförande finansutskottet

Jennie Nilsson, vice ordförande näringsutskottet

Carina Ohlsson, Europarådet

Margot Wallström, tidigare utrikesminister

Källa: Socialdemokraterna

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons