1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Så mycket kostar midsommarmaten

Det är inte bara jordgubbarna som blir dyrare denna midsommar.
Den som vill hålla i kronorna får festa på sill och potatis.
Färska bär sticker ut med en prisökning på 23,5 procent på ett år, men flera av de typiska beståndsdelarna i midsommarbuffén har ökat i pris senaste året.
Foto: TT Grafik

Sill, gravad lax, potatis, gräddfil, ägghalvor med kaviar, nubbe och sedan jordgubbar och glass – för många nödvändiga beståndsdelar i ett midsommarfirande. Men sedan förra året har priset på matkassen till midsommar ökat med nästan tre procent, enligt en sammanställning från SEB.

– Vi har haft ganska många år när livsmedel har stigit lite mer än KPI (konsumentprisindex) totalt, säger Marcus Widén, ekonom på SEB.

Den allmänna prisutvecklingen har legat stilla sedan i maj i fjol. Främst är det låga energipriset som hållit prisutvecklingen nere. Men när det gäller livsmedel är det många varugrupper som har blivit dyrare, och vissa rejält dyrare under det senaste året.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

En drivande faktor när det gäller prisutvecklingen för livsmedel som är klassiska inslag i midsommarbuffén är förutsättningar för produktionen som väder eller andra villkor för skörd, enligt Widén.

Torkan 2018 spökar fortfarande i viss utsträckning, men nu går det även att skönja en coronaeffekt. Det gäller exempelvis priserna på grönsaker och bär – en industri där många länder är beroende av tillresta säsongsarbetare från övriga Europa eller länder utanför Europa.

– Transporter har fungerat relativt väl under pandemin men reserestriktioner har inneburit stora problem för säsongsarbetare, säger Widén.

Frosten tidigare i år har också försämrat förutsättningarna för den inhemska jordgubbsskörden.

Priset på färska bär ökat med nära 24 procent mellan maj i fjol och maj i år. Bär är också en varugrupp där prisvariationerna kan vara stora från en månad till en annan.

– Midsommar sammanfaller också med att en ny säsong är på ingående och priserna brukar vara högre tidigt i skörden, säger Marcus Widén.

De varugrupper som visar lägst prisuppgång är sillkonserver och gravlaxen samt mejeriprodukter som gräddfil och glass.

Den enda varan i kassen där prisutvecklingen är negativ är potatis på lösvikt. Potatispriset har minskat med drygt sex procent på ett år. För Krav-märkt potatis har priset dock ökat med fyra procent.

– Håll dig till sillen och potatisen och njut lite extra av jordgubbarna, säger Widén.

När det gäller kött, som inte ingår i "midsommarindex" men väl kanske hör till grillningen på kvällen, märks också en prisökning som beror på flera faktorer. Bland annat har covid-19-pandemin fått efterfrågan på inhemskt kött att öka vilket bidrar till högre priser. Tillgången på importerat kött kan också ha påverkats på grund av att slakterier tvingats stänga på vissa håll i världen.

Men högre priser väntas inte få svenskarna att hålla igen på matinköpen inför högtiden. Dagligvaror bedöms vara en del av handeln som gynnas av att svenskar väntas semestra på hemmaplan i år.

Svensk Handel räknar med att matförsäljningen ökar med 14 procent under midsommarveckan jämfört med en genomsnittlig vecka. Det innebär en merförsäljning på omkring 900 miljoner kronor, enligt Svensk Handels sommarrapport.

Läs mer

Karlshamn

Besked om Kulturnatten

Så påverkar corona höstens stora kulturhändelse.

Karlskrona

Få har hamstrat mat under coronaepidemin

Endast 22 procent har bunkrat upp med livsmedel under inledningen av coronakrisen.

Sport

OIK värvar från Halmstad

Forward in i truppen – med rötter från Olofström

Karlshamn

Tar strid mot farliga växten

Steg för steg: så blir du av med jättelokan – lagkrav på att bekämpa växten.

Nyheter

Beskedet: Så blir framtiden för prideparaden

Karlskrona Pride undersöker möjligheten till båtparad

Ledare

Centern bryter med Moderaterna

Borgerligheten faller ihop som ett sammanhållet regeringsalternativ ju längre tiden går denna mandatperiod.