Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

SBAB: Rekordnedgång på bopriserna i september

Bostadspriserna fortsätter att falla fritt – som allra mest i norra Sverige, enligt SBAB och Boolis senaste prisindex.
Förra månadens nedgång blev den största sedan indexet började beräknas.
Ekonomi • Publicerad 2 oktober 2022
Bostadsprisraset har inte nått botten, enligt SBAB. Priserna kan falla så mycket som 20 procent innan det vänder. Arkivbild.
Bostadsprisraset har inte nått botten, enligt SBAB. Priserna kan falla så mycket som 20 procent innan det vänder. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Bostadspriserna fortsatte att falla på bred front i landet under september. Men på vissa håll var nedgångarna mer dramatiska än på andra.

Lägenhetspriserna gick tillbaka ytterligare i samtliga regioner men som allra mest i norra Sverige och i Malmö, där priserna sjönk med närmare 3 procent. Även på husfronten föll priserna som mest i norra Sverige, med dryga 5 procent, följt av Göteborg där priserna sjönk med knappt 5 procent.

Annons

Varför priserna backade som allra mest i norra Sverige under september är svårt att säga utifrån de enskilda månadssiffrorna, enligt Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

– När vi tittar över tid så är det lite olika prisfall under olika månader i olika regioner. Men ofta brukar prisfallen komma först i Stockholm och sedan kan andra regioner följa efter, säger han.

Stora prisfall

Även i Stockholm backade huspriserna med nästan 4 procent.

– Det är ganska stora prisfall på en enskild månad, säger Robert Boije.

Bostadsprisraset i september är det största sedan SBAB och Booli började räkna med sitt prisindex, vilket var 2013. I Sverige som helhet och med säsongsrensade termer sjönk lägenhetspriserna med 1,2 procent, och huspriserna med 1,8 procent.

Botten inte nådd

Sedan toppen har lägenhetspriserna backat sammanlagt med mellan 8 och 10 procent, beroende på region. I storstäderna, Stockholm och Göteborg, ännu mer för villapriserna. Tillbakagången där ligger nu på minus 14 procent.

Botten är däremot långt i från nådd. Enligt SBAB:s prognos kan priserna falla så mycket som 20 procent till följd av de stigande räntorna, fram till nästa vår.

– Så om den prognosen ska slå in måste priserna falla ganska brant under de kommande månaderna, säger Robert Boije.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons