Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Senegals president möter Putin i Moskva

Senegals president Macky Sall ska åka till Moskva för överläggningar med president Vladimir Putin, och sedan vidare till Ukraina.
Ryssland/Senegal • Publicerad 22 maj 2022
Senegals president Macky Sall, här i Bryssel i februari. Arkivbild.
Senegals president Macky Sall, här i Bryssel i februari. Arkivbild.Foto: Johanna Geron/AP/TT

Senegal är för närvarande även ordförandeland i Afrikanska unionen (AU) och Sall säger att han fått mandat av unionen att tacka ja till den inbjudan Moskva skickat.

– Så fort allt är klart åker jag till Moskva och sedan även till Kiev. Alla de AU-ledare som vill besöka (Ukrainas president Volodymyr) Zelenskyj gör det tillsammans då, säger Sall på en presskonferens.

Annons

– Zelenskyj har uttryckt behovet av att kommunicera med afrikanska statsledare.

Macky Sall skulle ha besökt Putin förra veckan, men "schemaproblem" flyttade fram in den resan. Inget exakt datum har presenterats för Moskvabesöket, som ska ske under de kommande veckorna.

I mars rapporterades att Sall talat i telefon med Putin, och att han då försökt mana till "långvarigt eldupphör".

Rysslands invasion av Ukraina har inte mötts av samma motstånd i Afrika som av västvärlden.

När FN i mars röstade om en resolution som fördömde Rysslands krig mot Ukraina var Senegal ett av de 26 afrikanska stater som inte röstade för den. Landet lade ner sin röst.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons