Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skrev intyg till affärsmannen – tre bankanställda frias från brott

Tre anställda på en bank i Blekinge frias från brott efter att varit misstänkta för grovt osant intygande.
Anledningen till brottsmisstankarna är att de har skrivit rekommendationsbrev till den nu bedrägeridömde så kallade affärsmannen.
Blekinge • Publicerad 1 juli 2020

”Tingsrätten frikänner de tre banktjänstemän som varit åtalade för osant intygande. Enligt tingsrättens mening hade en av de bankanställda inte uppsåt att lämna osanna uppgifter. De båda andra frikänns på grund av att brotten är preskriberade.”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Det var i mars 2017 som den nu dömde affärsmannen fick ett rekommendationsbrev undertecknat av de tre bankmännen.

Annons

I brevet intygar de att affärsmannen är ”en entreprenör som äger flera företag och är en kapitalstark placeringskund”. Affärsmannen själv ska ha sagt att han ville ha brevet eftersom han skulle köpa en bostad i Spanien, men enligt åklagaren användes det för att lura hans kunder på miljontals kronor.

En av banktjänstemännen hade tidigare fått ett samtal från en annan banks bedrägeriavdelning angående affärsmannen, men inte hört något mer kring det och valde därför att skriva under.

En annan av banktjänstemännen kände till att det fanns flera anmälningar om misstänkt penningtvätt till finanspolisen gällande affärsmannen. Han valde dock ändå att skriva under eftersom han inte hade hört något mer än misstankar.

”Tingsrätten har kommit fram till att två av tjänstemännen hade sådana uppgifter om mannen att de måste ha förstått att de tog en beaktansvärd risk, när de skrev rekommendationsbrevet, och att de var likgiltiga inför den risken. På så sätt hade de uppsåt till osant intygande”, skriver tingsrätten.

Den tredje banktjänstemannen ska inte ha känt till varken bedrägeri- eller penningtvättsmisstanken och därför ska den personen frikännas enligt tingsrätten.

– Även de båda andra frikänns av tingsrätten, eftersom det har gått alltför lång tid från brottet tills de blev åtalade, säger rättens ordförande Lars Friedner, i ett pressmeddelande.

Under rättegången ifrågasatte åklagaren både att intyget skrevs, eftersom det är mycket ovanligt, och även innehållet i det. Enligt åklagaren hade affärsmannen bara ett företag när intyget skrevs, som inte ens hade någon verksamhet. Han hade dessutom satt flera av sina företag i konkurs.

Brottet osant intygande preskriberas efter två år.

Sarah RätzerSkicka e-post
Johan SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons